Macron schrapt bezoek aan Servië na rellen, schade in Parijs "tussen 3 en 4 miljoen euro" geschat

Macron kwam de schade opmeten in het centrum van Parijs na het protest van de ‘gele hesjes’.
REUTERS Macron kwam de schade opmeten in het centrum van Parijs na het protest van de ‘gele hesjes’.
De Franse president Emmanuel Macron wil een gepland bezoek aan Servië enkele weken uitstellen na de rellen in zijn land van de zogenoemde ‘gele hesjes’. Dat maakte de Servische president Aleksandar Vučić bekend na een telefoongesprek met zijn Franse collega. De schade door het geweld in de marge van de betoging van de ‘gele hesjes’ zaterdag in Parijs wordt geraamd op een bedrag “tussen 3 en 4 miljoen euro”. 

Dat is nog maar een gedeeltelijke schatting, want daar is de schade aan winkels en de Arc de Triomphe nog niet bijgerekend, zei burgemeester Anne Hidalgo.  Bij het zware geweld in de Franse hoofdstad werden 412 mensen opgepakt. 

Macron had deze week eigenlijk een tweedaags bezoek aan het Balkanland in zijn agenda staan. Hij staat in eigen land echter onder druk door massale protesten tegen het beleid van zijn regering. De afgelopen twee zaterdagen veranderde Parijs in een slagveld. 

“President Macron heeft gevraagd of zijn bezoek aan Servië enkele weken kan worden uitgesteld vanwege de situatie in zijn land’', zei Vučić. 

De Franse leider zou in Servië onder meer de militairen herdenken die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die eindigde honderd jaar geleden.

AFP

Bekijk ook:

Zo groot is ravage in Parijs na protest ‘gele hesjes’
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Macron 'herdenkt' aan de lopende band. Je zou haast denken dat als hij niet regelmatig een kransje kan neerleggen ergens, het menneke niet gelukkig is. Wat de schade betreft : het schept werkzekerheid en ja, wie betaalt er toch voor ? Naar mijn gevoel valt de schade nog mee.

 • emiel wouters

  Meer belastingen , Ik zou toch maar eens overwegen van de benzine en diesel prijzen omhoog te brengen. Brengt toch veel in het laadje. een week en alle kosten zijn betaald. hup omhoog die belasting.

 • Hubert Wouters

  De relschoppers die gearresteerd werden dat bedrag laten ophoesten. Het zijn trouwens zij die de schade hebben veroorzaakt.

 • Roy Cooks

  Ze moeten in Frankrijk blijkbaar niet veel meer van dat ventje hebben... niet moeilijk als je zelf de eindjes aan elkaar moet knopen en dan ziet dat dat zonnekoninkje duizenden euro's per maand aan die paar pijlen haar op zijn kop spendeert...