Macron op bezoek in Jeruzalem: “Bestaan van Israël als staat ontkennen is antisemitisme”

De Franse president Emmanuel Macron ontmoet premier van Israël Benjamin Netanyahu in Jeruzalem eerder vandaag.
Photo News De Franse president Emmanuel Macron ontmoet premier van Israël Benjamin Netanyahu in Jeruzalem eerder vandaag.
"Antizionisme is, wanneer het gaat om de negatie van het bestaan van Israël als staat, een antisemitisme". Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron woensdag bij een bezoek aan Jeruzalem gezegd.

"Het wil niet zeggen dat het onmogelijk zou zijn meningsverschillen te hebben, deze of andere daden van de Israëlische regering te bekritiseren, maar de negatie van het bestaan komt tegenwoordig neer op een vorm van hedendaags antisemitisme", zei het Franse staatshoofd op een gezamenlijk perscontact met zijn Israëlische collega Reuven Rivlin.

"In talrijke landen, en dat geldt ook voor Frankrijk, grijpt de donkere schaduw van het antisemitisme om zich heen, duikt het weer op en betreft het niet alleen de Joden maar ook ons gemeenschappelijk lot", voegde Macron eraan toe. In februari vorig jaar breidde Frankrijk de definitie van antisemitisme al uit. Het strafwetboek bleef wel onveranderd.

Macron is momenteel in Jeruzalem om de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratie- en uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau te herdenken. In België werden tussen 4 augustus 1942 en 31 juli 1944 25.835 mensen vanuit Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Die moet de geschiedenis eens raadplegen. De Joden hebben het land van de Palestijnen gestolen na de eerste wereldoorlog met hulp van Groot-Brittanië die daar toen baas waren.

 • chris delanghe

  en wat te denken wat de israelis met de palestijnen doen? Is dat ook ok ? of hoe zit dat?

 • Jef Van De Plas

  En het volledig ontkennen van de Palestijnen ? Heeft dat een naam ?

 • Samuel Smausentich

  Awel dan zullen er nog veel antisemieten bijkomen.

 • Gerard Braeckmans

  Hij kan ook eens zeggen tegen Netanhyau dat het ontkennen van Palestina ook anti-muslim is. En dat staat op hetzelfde niveau als antisemitisme. Maar men spreekt graag zulke woorden waar men op dat moment is.