Macron "ongerust over lage opkomst" lokale Franse verkiezingen

Emmanuel Macron.
EPA Emmanuel Macron.
De Franse president Emmanuel Macron maakt zich zorgen over "de lage opkomst" bij de lokale verkiezingen. "Dat is geen goed nieuws", stelt hij. Ongeveer 60 procent van de kiezers kwam opdagen voor de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen.

Macron feliciteerde verder ook zijn eerste minister Edouard Philippe met zijn "mooie overwinning" in Le Havre. Philippe was al burgemeester van de havenstad van 2010 tot 2017. Tijdens de campagne liet hij verstaan dat hij de stad niet zou besturen zolang hij premier is. Hij haalde het in de tweede ronde van de verkiezingen met 58,83 procent van de stemmen van Jean-Paul Lecoq van de communistische PCF. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    De cijfers zijn een gemiddelde: in sommige steden en regio's was de opkomst veel meer dan bij de eerste ronde en in anderen net lager. Frankrijk is een groot land met grote regionale contrasten. Ook Covid-19 speelde mee.

  • james Verlinden

    Men creëert politieke desinteresse en dan valt men uit de lucht. Hoe komt dat toch.

  • jan De Borger

    Zal nog niet beteren , mensen zijn het politiek gekwakkel moe en verlangen naar eerlijke leiders die iets doen voor de bevolking ipv van hun eigen zakkenvullerrij en vrijheid beperken.