Macron noemt brexit "historisch alarmsignaal" voor Europa

Emmanuel Macron
Photo News Emmanuel Macron
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is "een schok" en "een historisch alarmsignaal". Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd, die het verder een "trieste dag" noemde. Om middernacht zouden de Britten definitief de EU verlaten.

"Dit vertrek is een schok. Het is een historisch alarmsignaal dat in elk van onze landen moet weerklinken, door heel Europa moet worden gehoord en ons aan het denken moet zetten", zei de Franse president in een verklaring. Volgens Macron was de brexit mogelijk omdat "we van Europa te vaak een zondebok hebben gemaakt voor onze eigen problemen" en riep verder op tot hervormingen binnen de EU.

Macron hekelde ook de campagnes tijdens het brexitreferendum in 2016 en vindt dat we moeten onthouden "waar leugens in onze democratieën toe kunnen leiden". Daarnaast waarschuwde hij de Britten. Hij wil een "sterk" partnerschap opbouwen, maar benadrukt dat die relatie niet dezelfde zal zijn. "Het Britse volk heeft ervoor gekozen de Europese Unie te verlaten. Ze zullen niet langer dezelfde plichten hebben en dus ook niet langer dezelfde rechten", aldus de Franse president.

Meer dan drie en een half jaar na het referendum verlaat het Verenigd Koninkrijk met ingang van zaterdag formeel de EU.

BEKIJK OOK. Onze reporter ziet een verdeeld Londen
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  De EU is en blijft een experiment, wat is zwaar mislukt. Het was bedoelt om een kopie van de Verenigde Staten van Amerika (wat is een fantastische prestatie) te maken. Waar 50 zelfstandige landen, onafhankelijk van de federale overheid kunnen regeren. Met hun eigen vlag, wetten, regelingen, leger en 31 staten hebben de doodstraf. De VS is ook geen democratie, nooit geweest, Het woord democratie staat opzettelijk nergens in de Amerikaanse grondwet geschreven.

 • Peter Janssens

  haha, een 'schok' die drie jaar geduurd heeft. Niet moeilijk dat een simpele beslissing nemen zoals het afschaffen van het winteruur nu ook al 4 jaar duurt. Ik hoop dat het kaartenhuisje instort, terug naar de Belgische Franken en daarna naar de Vlaamse Marken.

 • Peter Schelfhout

  in heel de EU is dat alarm afgegaan vanaf dag 1 van het ontstaan van de EU.

 • Ronald Beintema

  Het zou een historisch alarmsignaal voor Macron moeten zijn!!! De echte Fransen gaan straks voor een Frexit..Politiek is voor het eigen volk!!!

 • Johnny De Graeve

  In zijn land is er ook een historisch alarmsignaal