Macron kritisch voor zwakke NAVO-reactie op Turks offensief in Noord-Syrië: “Ernstige fout”

AFP
Het Turkse offensief in het noorden van Syrië is “krankzinnig”, vindt de Franse president Emmanuel Macron. Het onvermogen van de NAVO om te reageren op het offensief is dan ook “een ernstige fout”, zei hij vandaag na een top van de Europese Raad in Brussel.

“Wat er de voorbije dagen is gebeurd, beschouw ik als een ernstige fout van het Westen en de NAVO in de regio. Het verzwakt onze geloofwaardigheid om partners te vinden op het terrein die aan onze zijde zullen staan en denken dat ze beschermd zijn op lange termijn. Dat doet vragen rijzen over de manier waar de NAVO functioneert”, aldus Macron. Intussen kan de president enkel vaststellen dat Turkije, Rusland en Iran als winnaars uit deze strijd komen. “Het is krankzinnig wat de Turken aan het doen zijn”, merkte hij op.

We kunnen niet langer minderheidspartners van anderen zijn, zelfs al zijn ze onze bondgenoten.

Emmanuel Macron

De Franse president zei dat hij via Twitter vernam dat de VS zich uit Noord-Syrië zouden terugtrekken -president Trump tweette over zijn beslissing - en dat, gekoppeld aan het eenzijdige offensief van Turkije, maakt van Europa een zwakke bondgenoot in het Midden-Oosten, stelde hij. de Amerikaanse terugtrekking dwong Frankrijk immers om ook zijn troepen terug te trekken uit Noord-Syrië. 

“Ik dacht dat we deel uitmaakten van de NAVO. Ik dacht dat de Verenigde Staten en Turkije deel uitmaakten van de NAVO en dan ontdek ik in een tweet dat de VS besloten hebben om hun troepen terug te trekken en de weg vrij te maken voor het Turkse offensief in de regio”, merkte Macron gefrustreerd op. “Net zoals iedereen, stelde ik vast dat een andere NAVO-lidstaat beslist had om een partner van de coalitie tegen Islamitische Staat aan te vallen.”

“We kunnen niet langer minderheidspartners van anderen zijn, zelfs al zijn ze onze bondgenoten”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar de Verenigde Staten.

Overleg

Macron deelde mee dat hijzelf, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de loop van de komende weken een ontmoeting zullen hebben met de Turkse president Tayyip Erdogan. 

“Het is belangrijk dat we op zijn minst met de drie Europese landen en Turkije kunnen samenkomen en coördineren”, meent Macron. “We willen begrijpen waar Turkije heen wil en hoe we het land naar meer redelijke standpunten kunnen brengen, die zijn interne veiligheidsbelangen verzoenen met de agenda van de NAVO en de solidariteit die er binnen de NAVO moet bestaan.”

“Capitulatie”

De Amerikanen en de Turken kondigden gisteren een vijfdaags bestand af dat de Koerdische strijders de kans moet geven om de regio te verlaten. Europees president Donald Tusk denkt er het zijne van. “Dit is geen staakt-het-vuren. Dit is een vraag tot capitulatie van de Turken”, zo verklaarde hij.

Voor Macron toont de episode eens te meer aan dat Europa “een strategische autonomie” moet opbouwen, met voldoende capaciteit om op het terrein op te treden.”

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zakt vanavond af naar Brussel voor een ontmoeting met Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Hij zal ook de ambassadeurs van de 29 lidstaten van de alliantie ontmoeten. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Connaerdt

  Het Frankrijk van Macron en het Turkije van Erdogan zijn beiden lid van de Navo. In plaats van in de media het vingertje te heffen zou diplomatiek overleg binnen de Navo meer aangewezen zijn.

 • Peter Rouchet

  Lijdende leiders of zwakkelingen?! Europa moet los van de VS een eigen sterke koers gaan varen! Zowel militair als economisch !

 • Robert Van Damme

  Het politiek-correcte landschap en linkse pamperaars hebben leiders voortgebracht die 'streng kunnen veroordelen' maar voor de rest kwallen en dweilen zijn.... En afbouwen maar die defensie!!! Omdat je eigen land en omliggende landen peis en vree zijn, daarom zijn andere landen dat niet! En ik zie turkije liever niet lid vd navo of eu. Dat 'm maar afbolt naar rusland. Beter een zekere vijand dan een valse vriend!

 • Jason Kubrat

  3 Europese grootmachten gaan bij Erdogan snelcursus internationale politiek en leiderschap volgen. Al hebben wij als EU voldoende geld en middelen, zonder een sterke leider zijn we als een kip zonder kop die niet weet welke weg te volgen.

 • Maurice Keukelaers

  Wat gaan Macron, Merkel en Johnson bij Erdogan zoeken ? We hebben Stoltenberg als secretaris-generaal van de NAVO en Tusk (en binnenkort Michel) als president van Europa. Laat die hun job eens doen. Hoe wordt er nu al gesproken over een eigen Europees leger ? Moeten wij nog deel uitmaken van de NAVO ? En past Turkije nog in dit plaatje ? Gaan we die antwoorden bij Erdogan zoeken ?