Macron kritisch over ‘radicale’ Thunberg na klacht tegen Frankrijk en vier andere landen

Emmanuel Macron
EPA Emmanuel Macron
De Franse president Emmanuel Macron heeft klimaatactiviste Greta Thunberg bekritiseerd voor het indienen van een klacht bij de Verenigde Naties tegen Frankrijk en vier andere landen omdat ze hun verplichtingen voor het klimaat niet zouden zijn nagekomen.

Thunberg en 15 andere jongeren hebben gisteren een klacht ingediend bij het VN-Kinderrechtencommité voor Argentinië, Brazilië, Frankrijk, Duitsland en Turkije omdat ze hun rechten zouden schenden door de klimaatopwarming niet aan te pakken. De klacht is volgens de advocaat van de jongeren gericht op deze vijf landen omdat ze bij de grootste vervuilers zijn die het Kinderrechtenverdrag dertig jaar geleden hebben ondertekend.

Volgens Macron moeten activisten zich concentreren op "degenen die de dingen blokkeren". "Ik heb niet de indruk dat de Franse of Duitse regering vandaag de dag dingen blokkeert", vertelde hij aan Europe1 radio.

Volgens het Kinderrechtenverdrag mogen kinderen klachten indienen bij het Kinderrechtencomité wanneer ze geloven dat hun rechten zijn geschonden. De Verenigde Staten hebben het verdrag nooit geratificeerd.

"Wanneer ik zie dat we al onze steenkoolactiviteiten gaan stilleggen, dat we de winning van koolwaterstoffen beëindigen.... ben ik er niet zeker van dat dit de meest effectieve aanpak is", zei Macron. "Als je zeer radicale standpunten hebt, kunnen ze de samenleving tegenwerken", zei hij verder nog.

De klacht werd ingediend nadat Thunberg een kritische speech had gegeven op de Klimaattop van de Verenigde Naties in New York.

Bekijk de volledige speech van Thunberg op de klimaattop:
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antonio Rinaldi

  Macron onnozelaar.President van twee keer niks krijgt de les gespelt van enkele jongeren en gaat in de aanval.Doe iets in de plaats van te zeveren.

 • Jacky Vanderplas

  500 hoog opgeleide geleerden hebben gewillig een petitie ondetekend aan de vn met het aanbod om te spreken over de juiste toedracht v/d opwarming en dit samen te bespreken wat de oplossing kan zijn..zij kregen geen kans de petitie is in stilte afgevloeid.,in de plaats de emotionele gekte met thunberg .Daar zit heel groot sterk geld achter de klimaat froude. En ouders die hun kind daarom mishandelen veel geld ook voor universiteits proffesors die zeggen wat het geld wilt. Mooie zeilschepen!

 • De Cock Jan

  Al die internationale instellingen afschaffen UNO hof voor rechten van de mens de EU de NATO enz

 • Maxime Vanmaercke

  Hoe een kind door bepaalde organisaties wordt misbruikt. Beter eerst studeren en dan op een bepaald niveau gaan praten. Het kind waant zich oppermachtig en men doet het haar geloven. Wacht tot ze volledig besef krijgt van haar nietigheid

 • Maxime Vanmaercke

  Kleuters die een land in de problemen brengt? Waar gaan we naartoe ?