Macron krijgt navolging: Franse politicus Benoît Hamon verlaat PS en start eigen beweging op

Benoît Hamon werd in de voorverkiezingen voor de Franse presidentsverkiezingen aangeduid als de kandidaat van de PS. Hij sneuvelde al in de eerste ronde, met een score van amper 6,4 procent.
AFP Benoît Hamon werd in de voorverkiezingen voor de Franse presidentsverkiezingen aangeduid als de kandidaat van de PS. Hij sneuvelde al in de eerste ronde, met een score van amper 6,4 procent.
Benoît Hamon stapt uit de Franse socialistische partij (PS) om een eigen politieke beweging op te starten. Dat melden verschillende Franse media. Hamon was bij de Franse presidentsverkiezingen nog opgekomen als PS-kandidaat, maar sneuvelde in de eerste ronde.

"Ik heb vandaag beslist de PS te verlaten. Ik verlaat de partij, maar ik verlaat het socialisme noch de socialisten", zo verklaarde hij vandaag tijdens een bijeenkomst in Parijs.

Hamon kondigde meteen ook de oprichting van zijn eigen politieke beweging aan: "Mouvement du 1er juillet" (1 juli-beweging). Met die beweging wil Hamon het politieke landschap op de linkerflank hervormen. In een folder waaruit de nieuwszender BFMTV citeert, luidt het dat de beweging zich openstelt "voor iedereen die zich herkent in een nieuw links (...) dat oplossing bedenkt voor de grote veranderingen die in de wereld plaatsvinden."

Benoît Hamon werd in de voorverkiezingen voor de Franse presidentsverkiezingen verrassend aangeduid als de kandidaat van de PS. Maar daarna leed hij tijdens de verkiezingen zelf wel een pijnlijke nederlaag. Hamon sneuvelde al in de eerste ronde, met een score van nauwelijks 6,4 procent.