Macron geeft toe aan druk gele hesjes en wil accijnsverhoging uitstellen tot 2020

Photo News
De Franse president Emmanuel Macron wil de accijnsverhogingen op brandstof die vanaf januari 2019 zouden worden ingevoerd, tot 2020 uitstellen. Dat bevestigen bronnen binnen het Elysée na berichten in de Franse media.  Later bevestigde ook minister van Ecologie François de Rugy op BFM TV dat de accijnsverhogingen “voor 2019 worden geannuleerd”.

De regering van president Emmanuel Macron was aanvankelijk van plan de brandstoffen rond de komende jaarwisseling duurder te maken, voor een beter klimaat en milieu heette het. De heftige protesten door demonstranten in gele hesjes bracht de Franse regering op andere gedachten. Philippe verklaarde dat de accijnsverhogingen niet zijn opgenomen in de begroting voor 2019. Eerder had hij in het parlement nog het standpunt van de regering verdedigd en gezegd dat enkel een opschorting van de maatregel van zes maanden zou worden overwogen. 

De protesten tegen de accijnsverhogingen begonnen vorige maand met honderden blokkades vooral op snelwegen maar liepen afgelopen weekeinde volledig uit de hand. Alleen al in Parijs raakten tijdens de rellen 133 mensen gewond, onder wie 23 politiemensen. Ruim vierhonderd mensen werden opgepakt. De beroemde Arc de Triomphe werd beklad met leuzen en aan de binnenkant van de triomfboog werden vernielingen aangericht.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  In de EU de wordt de bevolking betaald en bepaald bij de overheid, wat ze nodig hebben en geen cent meer. In Amerika wordt je betaald hoeveel je produceert voor het/je (eigen) bedrijf. Het grote verschil tussen armoede en ellende, en hoe je vooruit moet gaan om iets van je leven te maken. Dit is nog maar het begin, vandaar deze Gele Hesjes...

 • An Saasveld

  Wat ik nog nergens heb kunnen lezen is, hoe hoog de accijnsverhoging eigenlijk bedroeg op de brandstofprijzen. Wie weet dit.

 • bob jansens

  de gele hesje zijn op straat gekomen omdat NU de prijzen al te hoog zijn. Het afblazen van toekomstige prijsverhogingen verandert niets aan de huidige situatie...

 • Christine Laevers

  Sproeimest is ecologischer dan gele verf. Gratis dienst voor de groendienst Parijs. Laat de boeren maar komen. Een regering dient haar burgers goed voor te bereiden op veranderingen. De mensen vragen afschaffing en geen uitstel. Wacht maar tot de persoonlijke belastingen elke maand afgetrokken worden van mensen met een salaris eind januariu. DAN gaat het pas ontploffen!

 • Guy Dupont

  Bravo hesjes. Nu nog België plat krijgen!