Macron creëert drie superministeries om coronaherstel te leiden

Emmanuel Macron
REUTERS Emmanuel Macron
Midden in de coronacrisis heeft de Franse president Emmanuel Macron een deel van zijn regering vervangen. Nadat hij vorige week al premier Edouard Philippe de laan uitstuurde en in plaats daarvan Jean Castex benoemde, was het vandaag de beurt aan de rest van het kabinet. De hervorming kadert in de creatie van drie versterkte ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Milieu die het voortouw moeten nemen in het economisch herstel in de nasleep van de coronaviruspandemie.

Macron benoemde onder anderen een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Christophe Castaner moet wijken voor Gerard Darmanin, tot nu toe minister van Begroting. Op het ministerie van Milieu komt Barbara Pompili, een voormalige groene politica die al enkele jaren in het parlement zetelt voor La République En Marche (LREM), de politieke beweging van de Franse president. Een van de bekendste advocaten van het land, Eric Dupond-Moretti komt op Justitie.

Verder keert voormalig minister van Volksgezondheid Roselyne Bachelot terug, nu als minister van Cultuur. Bachelot werd destijds aan de deur gezet omdat ze miljarden had uitgegeven aan vaccins en mondmaskers tegen de Mexicaanse griep, die uiteindelijk al bij al bleek mee te vallen in Frankrijk, maar is sinds het coronavirus is uitgebroken opnieuw een graag geziene gast in de Franse televisie- en radiostudio’s. Tot slot wordt Elisabeth Moreno bevoegd voor Gelijkheid, Brigitte Klinkert voor Beroepsintegratie, Alain Griset voor KMO’s, Nadia Hai voor Stedenbeleid en Brigitte Bourguignon voor Autonomie.

De meeste grote namen blijven wel op post. Jean-Yves Le Drian behoudt het vertrouwen als minister van Buitenlandse en Europese Zaken en Bruno Le Maire mag minister van Financiën blijven. Hij krijgt onder meer het omvangrijke coronaherstelplan op zijn bord. Op Defensie blijft Florence Parly de plak zwaaien. 

De herschikking van Macrons regering komt er acht dagen nadat zijn partij flink tegenvallende resultaten voorlegde in de lokale verkiezingen, waarbij vooral de Groenen in Lyon, Bordeaux en Straatsburg winst boekten. De president hoopt dat een nieuwe regering de laatste helft van zijn mandaat een nieuw elan kan geven. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddie Lamers

  En Macron onze globalist bankenvriend ook maar meteen vervangen.

 • Christine Laevers

  Van Becelaere: vergelijk niet met Frankrijk. Momenteel is er in mijn Franse regio campagne tegen een nieuwe inplanting industrieel varkensbedrijf 1008 dieren. Een bedrijf runt alles en de eigenaars steken zich in de schulden. Het recept voor zelfmoord. Wij willen bio. DAN moeten die beesten de wei op.

 • Lisette Theunis

  Hopelijk worden de nieuwste supermannen van Macron ook niet van het paard gegooid..

 • Guy Van Becelaere

  De Groenen zullen de problemen wel oplossen , met bv gratis treintickets en alle bedrijven dicht toch simpel zeker gras groeit overal en als de koeien weg zijn is er plaats voor ons om te grazen