Macron betreurt dat VS zich terugtrekt uit Syrië: “Een bondgenoot zou betrouwbaar moeten zijn”

Emmanuel Macron in Tsjaad.
AFP Emmanuel Macron in Tsjaad.
Emmanuel Macron zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de Verenigde Staten als bondgenoot in de coalitie in Syrië. President Donald Trump besloot vorige week om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit dat land. De Franse president maakt tijdens een bezoek aan Franse troepen in Tsjaad nu duidelijk dat hij die keuze betreurt.

“Een bondgenoot zou betrouwbaar moeten zijn”, aldus Macron. “Ik betreur die beslissing ten zeerste."

De circa 2.000 Amerikaanse militairen die nu nog in Syrië gevestigd waren, zullen onmiddellijk naar huis komen. Trump stopt ook met luchtaanvallen op Islamitische Staat in het Midden-Oosten.

De Verenigde Staten leidden de afgelopen jaren een internationale coalitie in Syrië en Irak om de terreurorganisatie uit te schakelen. Ook België maakt daar deel van uit.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Met zo'n president als Trump is het zoals met het klimaat hé! Als het goed weer is, dan komt er zeker en vast eens een bui!

 • Jan Verstrepen

  Kijk wat er in je eigen land gebeurt.

 • Tim Van Bael

  Zou Macron niet beter eerst de problemen in zijn eigen land oplossen? Als hij zo graag in Syrië een voet aan de grond heeft, dat hij dat dan maar doet met zijn eigen centen.

 • johan fransaert

  misschien is dit een voordeel nu zullen de Europese landen eens zelf moeten investeren in de verdediging van hun buitengrenzen en tot de constatatie komen dat ze daar de Amerikanen niet voor nodig hebben wat dan weer een einde maakt aan de invloed van de Amerikanen in Europa.

 • Luc Janssens

  Macron vergeet dat dat ook in omgekeerde richting moet werken. Stuur dan uw Europees leger in plaats van anderen de kastanjes uit het vuur te laten halen.