Macron belooft vergelding indien Syrië gifgas gebruikt

Slachtoffers van een vermoedelijke aanval met chloorgas op de door rebellen gecontroleerd stad Douma in Oost-Ghouta.
AFP Slachtoffers van een vermoedelijke aanval met chloorgas op de door rebellen gecontroleerd stad Douma in Oost-Ghouta.
De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag gezegd dat Frankrijk aanvallen zal uitvoeren op Syrië als bewezen is dat het regime chemische wapens inzet tegen zijn burgers. Momenteel is er echter nog geen duidelijk bewijs dat er effectief chloorbommen gebruikt werden, zegt hij.

Macron stelde vorig jaar in mei al dat het gebruik van chemische wapens een "rode lijn" is. Vrijdag drukte hij tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin zijn bezorgdheid uit over tekenen dat het Syrische regime chloorbommen inzette tegen burgers.

Rode lijn

"Wat chemische wapens betreft, heb ik een rode lijn getrokken en ik bevestig die lijn," zei Macron dinsdag aan journalisten. "Als we bewijs hebben dat er chemische wapens gebruikt werden die volgens de verdragen verboden zijn, dan zullen we de plaats aanvallen waar ze vervaardigd worden."

"Momenteel hebben onze diensten en onze strijdkrachten nog niet kunnen vaststellen dat er chemische wapens, zoals bepaald in de verdragen, gebruikt werden tegen de burgerpopulatie," stelde hij nog.

Chloorgas

De voorbije weken beschuldigen reddingswerkers, hulporganisaties en de VS Syrië opnieuw van het herhaaldelijk gebruik van chloorgas, dat het land onder andere gebruikt voor waterzuivering, als chemisch wapen tegen burgers in Ghouta en Idlib. Volgens de Verenigde Staten zijn sinds het begin van januari al minstens zes aanvallen met chloorgas geregistreerd in rebellengebied. 

Vrijdag had ook de Franse minister van Defensie Florence Parly nog te kennen gegeven dat er "aanwijzingen zijn van mogelijk gebruik van chloorgas", maar dat er nog geen "absolute bevestiging" is. 

Critici verwijten Macron laksheid en vragen hem om duidelijk te zeggen of hij het gebruik van chloorgas beschouwt als een chemische aanval. Dinsdag riep de vicepresident van de withelmen, een Syrische hulporganisatie, Frankrijk op om te stoppen met praten en echte actie te ondernemen.

Emmanuel Macron
REUTERS Emmanuel Macron

Verboden

Syrisch president Bashar al-Assad ontkent het gebruik van chemische wapens en zegt dat het enkel aanvallen uitvoert op gewapende rebellen en militanten, maar niet op burgers. Bondgenoot Moskou spreekt van een "propagandacampagne" tegen het Syrische regime.

Syrië ondertekende in 2013 het internationale verdrag dat het gebruik van chemische wapens verbiedt. Het land stond toen ook toe dat zijn gifgasvoorraad werd vernietigd, nadat een aanval met zenuwgas nabij Damascus volgens de VS het leven kostte aan meer dan 1000 inwoners. Vorig jaar beschuldigde Washington Syrië opnieuw van het gebruik van zenuwgas en voerde vervolgens aanvallen uit op Syrische doelwitten.

"Staakt-het-vuren niet realistisch"

Frankrijk is een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad. De voorbije maanden riepen Frankrijk en de VN herhaaldelijk op tot een staakt-het-vuren in Syrië en ze vragen dat hulpkonvooien toestemming krijgen tot het land om de humanitaire crisis te helpen bestrijden. Rusland, Assads sterkste bondgenoot, zei vorige week echter dat een staakt-het-vuren momenteel geen realistische optie is. 
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • chris bogaerts

  Macron kan zich beter niet mengen in de oorlog die Obama in 2008 daar gefinancieerd heeft. En wie daar chemische wapens gebruikt is niet Assad. Macron moet opletten want Assad krijgt steun van Putin.

 • Geert Matthys

  "Vergelding" hoe? Je hebt het militair budget drastisch verkleint en zit in ruzie met je generaals. Hij zal Trump weer moeten bellen dan om een bom te lenen tegen interest.

 • Fredien Vandervekens

  Macron moet allereerst zijn Frankrijk, rust en veiligheid en werk, "geven". Daar is Macron al enige tijd zoet mee. Leven als "God in Frankrijk" is ontaard als "Allah in Frankrijk". De 10 geboden nog es "instuderen" ... vooraleer te "beloven".

 • Fred Fourgon

  Wie en wanneer gaat deze gruwel oorlog nu eindelijk eens kunnen stoppen, die duurt ondertussen al langer dan de tweede wereldoorlog. Ondertussen is Syrië voor een heel groot deel een puinhoop en het toneel van verstrengelde belangen van groeperingen en coalities die daar niks te zoeken hebben. Assad is een man met zeven gezichten en laat liever zijn volk creperen dan voor een oplossing te gaan. Kotsmisselijk wordt men van die toestanden.

 • Benny Deridder

  Dat Macron de problemen in de banlieues van Parjis eens eerst aanpakt.