Macron bekritiseert schending van mensenrechten in Egypte

De Franse president Emmanuel Macron (links) en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi (rechts)
AFP De Franse president Emmanuel Macron (links) en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi (rechts)
De Franse president Emmanuel Macron hekelde de mensenrechtensituatie in Egypte tijdens een staatsbezoek aan het autoritair bestuurde land. "Ik heb president al-Sisi eraan herinnerd dat het streven naar veiligheid niet kan gescheiden worden van de mensenrechten", zei Macron vandaag op een persconferentie met het Egyptische staatshoofd Abdel Fattah al-Sisi.

Stabiliteit en duurzame vrede gaan veeleer "hand in hand" met respect voor de individuele vrijheid en de rechtsstaat. Een inclusieve samenleving is de beste verdediging tegen het islamistisch terrorisme, zei Macron. De Franse president verwees daarmee naar de schendingen van de mensenrechten in Egypte. 

Onder al-Sisi pakken de veiligheidstroepen dissidenten hard aan. Dit wordt ervaren door de islamitische moslimbroeders, maar ook door seculiere activisten van de oppositie, democratieactivisten of homoseksuelen. Mensenrechtenactivisten schatten dat er in land circa 60.000 politieke gevangenen zijn.

Frankrijk doet nog steeds zaken met de overheid, ook in de bewapeningssector. Caïro wordt ook door andere landen erkend als een belangrijke partner voor stabiliteit in de regio. 

Macron was gisteren met verschillende ministers en vertegenwoordigers uit de zakenwereld voor een driedaags staatsbezoek in Egypte gearriveerd. Hij bracht eerst een bezoek aan de tempel van Abu Simbel. Vandaag onderschreef hij in Caïro verschillende economische contracten met al-Sisi en zegde hij de Egyptische regering financiële steun toe voor dringende economische hervormingen en ontwikkelingshulp. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • kerim aksu

  Momenteel word de mensenrechten het meest geschonden in Frankrijk door de betigers hardhandig aan te pakken en te beschieten met rubberen kogels

 • Christine Laevers

  Hij had zakenmensen bij en er moesten vele contracten getekend worden. Business is business. Over de mensenrechten praten hoort bij het protocol, neem ik aan, om de pers te kalmeren.

 • etienne bies

  Ik denk dat Macron al genoeg problemen heeft in zijn land om zich nog eens te gaan bemoeien met andere landen.We zien wel wat de westerse bemoeienissen heeft terecht gebracht in Syrie , Irak , Afghanistan.........

 • Sylke Buysse

  Quote : " en zegde hij de Egyptische regering financiële steun toe voor dringende economische hervormingen" . Op kosten van de reeds zwaar gepluimde Franse bevolking die OOK nood heeft aan "dringende economische hervormingen" maar die niet krijgt.