Macron aan de galg: 40.000 Parijzenaars op straat tegen hun president

AFP
Emmanuel Macron (40) is bijna een jaar president van Frankrijk, maar dat zint velen niet. Duizenden mensen zijn in Parijs samengekomen om te protesteren tegen zijn beleid. 

De demonstranten trekken door het centrum van de Franse hoofdstad en steken massaal borden in de lucht met slogans als 'Stop Macron'. Een grote politiemacht leidt de stoet in de goede banen. Na de massale rellen bij de 1 mei-optocht zijn de veiligheidsmaatregelen voor iedere manifestatie een pak strenger geworden. De politie had eerder al aangekondigd 2.000 manschappen in te zetten.

Het protest is vooral gericht tegen de verschillende hervormingen die de president en zijn regering willen doorvoeren. Critici verwijten Macron ervan vooral ondernemingen en grootverdieners te bevoordelen. Onder de tegenstanders bevonden zich ook opmerkelijk veel studenten en vertegenwoordigers van het spoorwegpersoneel dat in Frankrijk nu al weken staakt.

Analisten zien in de demonstratie ook een test of het gefragmenteerde linkse blok zich opnieuw kan verenigen. De linkse partij 'La France Insoumise' (of 'Het onbuigzame Frankrijk') steunt de betoging. Hun partijleider Jean-Luc Mélenchon stapte mee op. Macron zelf zit niet in Parijs en brengt momenteel een bezoek aan het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan.

AFP
AP
AFP
AFP
AFP
AFP
Frans president Emmanuel Macron bevindt zich momenteel over de zee, in Nieuw-Caledonië.
AFP Frans president Emmanuel Macron bevindt zich momenteel over de zee, in Nieuw-Caledonië.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Fransen moeten op de "bleinen" ritsen. Men wou nu eenmaal een puber met zijn mammie in het Elyzée. Een "lekkere vrouw" overigens, om het met Macronnetje te zeggen.

 • zulma terrana

  Alles goed en wel tot de volgende recessie . Dan heeft zo een beleid het gevolg dat er een enorme golf van armen bijkomen omdat ze nu in goede tijden gemolken worden tot op het bot . Het is spelen met vuur want 99 % van wie arm is gaat extreem links stemmen . Bij ons is het net hetzelfde , zonder het "melk de arbeider " beleid van NVA,MR en Ovld kan een partij zoals PVDA nooit groot worden .

 • Jens van den Broeck

  Krijg de indruk dat links een uitkeringsbonus krijgt voor elke demonstratie/staking

 • jo vandenberghe

  Net als in België alles voor de elite,de rest moet vernederd en gepluimd.

 • Hendrik Goris

  Wel wat weinig hé. Hoeveel miljoen Fransen?