Machtsstrijd in Iraakse provincies escaleert

UNKNOWN

In de Iraakse provincies ten zuiden van Bagdad escaleert de machtsstrijd tussen de verschillende sjiitische partijen. In ongewoon harde bewoordingen dreigde een parlementslid van de beweging van de jonge nationalistische schriftgeleerde Moqtada al-Sadr ermee in de 100 kilometer ten zuiden van Bagdad gelegen provincie Babylon grote betogingen te organiseren.

Politieke toestand
Ahmed al-Massoedi zei volgens het persagentschap Aswat al-Irak dat regeringsleider Nuri al-Maliki met zijn Dawa-partij en de Hoge Islamitische Raad in Irak (SIIC) een gezamenlijk militair offensief plannen om de Sadristen in Babylon uit te roeien. "We beschikken echter nog over vele mogelijkheden om het politieke toestand in de provincie Babylon te veranderen", voegde hij eraan toe. Al-Massoedi verklaarde dat net zoals in Babylon de partijmilities, die nu deel uitmaken van de veiligheidstroepen, ook al in de steden Diwaniyah, al-Koet en Karbala de Sadr-beweging hebben bestreden.

Veel slachtoffers
De militie van de beweging is het zogeheten Mahdi-leger. Al-Sadr had zijn militieleden van het Mahdi-leger vorig jaar opgedragen, zijn vijandelijkheden tegen de Amerikaanse troepen te staken. Deze aanvankelijk voor een half jaar aangekondigde "wapenstilstand" werd onlangs verlengd. De machtsstrijd tussen de sjiitische partijen kostte vooral veel mensen het leven in Basra, waar de laatste tijd ook veel geestelijken werden vermoord. Normaal gezien spreken de sjiitische politici niet zo open over de bloedige "broedertwist" als al-Massoedi nu. (dpa/gb)