Machtigste ondernemer van Kroatië opgepakt in Londen

Ivica Todoric.
Twitter Ivica Todoric.
Scotland Yard heeft Ivica Todoric opgepakt, topman van de handel- en voedingsgigant Agrokor en algemeen beschouwd als de machtigste ondernemer van Kroatië. De man wordt verdacht van financieel gesjoemel, de Kroatische autoriteiten vragen zijn uitlevering.

De 66-jarige Todoric werd deze ochtend opgepakt door de Londense politie, staat in een persbericht van Scotland Yard. Hij verschijnt later op de dag nog voor een rechter.

Veertien dagen geleden werd tegen de man een aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het Kroatische gerecht, na huiszoekingen op zijn adres in Zagreb. Todoric wordt verdacht van financieel gesjoemel, misbruik van vertrouwen en valsheid in geschrifte. Het gerecht viseert nog veertien andere personen, waaronder zijn twee zonen en enkele oud-directieleden. Todoric zelf hekelde in een blog dat de Kroatische regering het op hem en zijn bedrijf gemunt heeft, in "een politieke afrekening".

Financiële moeilijkheden

Agrokor werd opgericht net na het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren 1990. Dankzij de privatiseringsgolf kon men een groot imperium uitbouwen, met maar liefst 60.000 werknemers in Bosnië, Kroatië, Servië en Slovenië. Maar het concern verkeert in financiële moeilijkheden: vorig jaar liepen de verliezen op tot 1,5 miljard euro. De schulden van de groep, zo'n 1,4 miljard euro, zijn in handen van twee Russische banken. Als het concern failliet zou gaan, kan dit zware gevolgen hebben voor de economie op de Balkan. Agrokor vertegenwoordigt maar liefst 15 procent van het bruto binnenlands product van Kroatië.

De Kroatische regering heeft reeds een bewindvoerder aangesteld, om de lopende zaken bij Agrokor te regelen en te vermijden dat het bedrijf bankroet gaat.

De Belgische diepvriesfabrikant Ardo kondigde vorig jaar nog aan dat het, samen met Agrokor, zou investeren in een gezamenlijke joint venture in Vinkovci.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • raf stevens

    Zonderling toch : in gans O-Europa zijn er op talloze miljardairs gelanceerd op korte tijd, ik vraag me af met welk geld die kerels al die bedrijven opkochten, of was de overnameprijs van die bedrijven dan zo laag ?? Bij de communisten moeten er ook al kapitaalkrachtige figuren geweest zijn.