Machtige Duitse vakbond steunt Griekse regering

Militanten van de machtige Duitse vakbond IG Metall (IGM).
REUTERS Militanten van de machtige Duitse vakbond IG Metall (IGM).
De Duitse industrievakbond IG Metall, de grootste van Europa, biedt de nieuwe regering in Athene ruggensteun. "De politieke aardverschuiving in Griekenland is een kans, niet enkel voor dit noodlijdende land, maar ook om het economische en sociale beleid van de EU grondig te herbekijken en te corrigeren", klinkt het vandaag bij de vakbond.

Het geld dat tot dusver naar Griekenland gevloeid is, diende vooral voor een stabilisering van de financiële sector, terwijl het land door een brutale besparingspolitiek met de diepste recessie en de hoogste staatsschuld in de EU te kampen kreeg, zo schrijft IG Metall.

De gevolgen zijn volgens de vakbond een sociale en humanitaire crisis zonder voorgaande in Europa. Structurele problemen zijn bovendien niet opgelost geworden. "Het was een beleid van afbouw, niet opbouw."

IG Metall hoopt op eigen wederopbouw- en ontwikkelingsprojecten van regeringsleider Alexis Tsipras, die deel moeten uitmaken van een "Europees investeringsplan". De nieuwe regering moet volgens de vakbond een faire kans krijgen.

"Wie nu de voortzetting van de huidige zogenaamde hervormingskoers bepleit, ontzegt in feite de Griekse bevolking het recht op een democratisch gelegitimeerde heroriëntering van het beleid in hun land", klinkt het.