Macedonië probeert Grieken te bedaren in 30-jarige rel rond naam luchthaven en snelweg

EPA
Macedonië heeft in een poging om de gemoederen onder de Grieken te bedaren zijn grootste luchthaven en snelweg een andere naam gegeven. Beide waren vernoemd naar Alexander de Grote, maar zullen voortaan als 'International Airport Skopje' en de 'Friendship Highway' bekend staan. De naamskwestie leidt al bijna dertig jaar tot spanningen tussen Athene en Skopje. 

Het land Macedonië wordt onder die naam erkend door landen als de Verenigde Staten, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar Griekenland en de meeste andere Europese landen blijven het hebben over de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland vreest dat het voormalige Joegoslavische land op termijn ook de gelijknamige Griekse provincie zal claimen als het officieel als Macedonië wordt erkend. Daarnaast hekelen de Grieken dat Macedonië, door Alexander de Grote te verheerlijken, aanspraak maakt op hun rijke geschiedenis.

Momenteel lopen er vergevorderde diplomatieke gesprekken over de kwestie. Daarin liggen onder meer varianten als "Nieuw-, Noord- en Boven-Macedonië" op tafel. Maar die compromisbenamingen kunnen niet op begrip rekenen van de Griekse bevolking, die de voorbije weken met honderdduizenden massaal op straat kwamen. Door de naam van Alexander de Grote nu uit de benaming van de internationale luchthaven en de belangrijkste snelweg te schrappen, wil Macedonië meer bereidheid creëren onder de Grieken om een compromis te aanvaarden.

EPA8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stavros kanakaris

  Yves De Groote, check eens welke taal de Macedoniërs spraken. Of dacht u dat Alexanders leraar (Aristotelis) Chinees sprak? U als Vlaming weet toch beter als geen ander dat taal het ganse volk is? Griek (Helleen) was wie Grieks sprak. Macedoniërs, Epirioten, Achaeërs, Thessaliers etc etc. ze spraken, schreven, handelden, dachten in het Grieks. Simpel.

 • Frederik Janssens

  Voor de oude Grieken was het anders duidelijk: de Macedoniers waren GEEN Grieken, maar halve barbaren uit het noorden

 • Fredien Vandervekens

  Macedonie, dé smeltkroes van etnische identiteiten. Waar men dé Macedonièr met een vergrootglas moet zoeken. Amper geboren en reeds in staat van ontbinding.

 • Yves De Groote

  Alexander de Grote was koning van Macedonië, en heerste over bijna heel Griekenland. De provincie Macedonië werd in 1913 door Griekenland aangehecht. Hert is dus duidelijk dat Griekenland hier de geschiedenis vervalst. Dan de EU mee loopt in die vervalste geschiedenis verwondert ons niet. Junckers en Co. kiezen altijd de kant van de macht, nooit de kant van het recht.

 • Stefanie van Dijk

  Ligt dat nu aan mij of lijken de Grieken echte ruziezoekers; met Turkije strijden over een eiland, nu met de Noorder buren over naamgeving, wat is het volgende?