Macedonië heet nu officieel Noord-Macedonië

Dit bord moest vervangen worden.
AP Dit bord moest vervangen worden.
Het kleine Balkanland Macedonië heet nu officieel Noord-Macedonië. De nieuwe naam is sinds vanavond van kracht gegaan. 

Het hernoemen van Macedonië maakt deel uit van een overeenkomst met Griekenland dat dateert van juni vorig jaar. Het parlement in Skopje had vorige maand overeenkomstige grondwettelijke wijzigingen goedgekeurd.

Athene had sinds de onafhankelijkheid van Macedonië 27 jaar geleden erop aangedrongen dat de noordelijke buur zijn naam zou veranderen omdat die wordt gedeeld met een provincie in het noorden van Griekenland. Als EU en NAVO-lid had Griekenland elke toenadering van Macedonië tot westerse bondgenootschappen geblokkeerd. Met de hernoeming is het naamconflict met Griekenland nu definitief gesloten. 

Intussen is de toetreding van Noord-Macedonië tot de NAVO ingeleid. Het Griekse parlement had vorige week het betreffende protocol al geratificeerd.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van den Bulck

  In de tijd van de Grieken, konden ze mekaar niet rieken. Zal mij worst wezen zeg !

 • Jan Verstrepen

  En wat gaat er dan veranderen, drukkers wat meer werk om alle documenten te herdrukken. Met wat die zich toch allemaal bezig houden.

 • Kenneth Schepmans

  Neen Steven iedereen heeft problemen met de Grieken!!! En toch verhuis ik naar Griekenland

 • Danny Willems

  Ik ben blij voor hen dat de naamkwestie eindelijk is opgelost en ze kunnen aansluiten bij de NAVO en EU. Ik was er verleden jaar en dit leefde echt onder de bevolking!

 • josé De Mulder

  Het heeft nooit Macedonie geheten wel FYROM wat staat voor former yougoslavian republic of Macedonia .Mr Van Nieuwenberg Grieken zijn fiere mensen ,met recht en reden want ze liggen aan de bakermat van de democratie .Als ze al een probleem zouden hebben zal dat met Turkije zijn .rare kwast Erdogan heeft het in zijn hoofd gehaald dat hij op gebieden in Griekenland aanspraak zou mogen maken