Macabere foto uit 1850: man poseert met nét overleden echtgenote

Brabants Historisch Informatie Centrum
'Een bruidsfoto des doods'. Met die woorden kondigt het 'Brabants Historisch Informatie Centrum' (BHIC) uit Nederland een foto uit het archief aan op haar website. Er is weinig aan gelogen: de foto uit 1850 is op zichzelf al vrij luguber, het verhaal erachter is bizar. De vrouw op de foto is namelijk overleden.

Op de foto staan architect Charles Weber, die kerken op tal van plaatsen in de Nederlandse provincie Brabant ontwierp, en zijn echtgenote Emily Stratford. Het plaatje heeft wat weg van een oude bruidsfoto, maar werd juist geschoten vier uur ná het overlijden van Emily. Pas op dat moment realiseerde Weber zich dat hij en zijn echtgenote nog nooit samen op de foto zijn gegaan. "Macaber maar waar'', zegt het BHIC over de liefdevolle wanhoopsdaad.

"Als je goed kijkt, zie je de touwtjes waarmee de armen van de overleden Emily in positie worden gehouden'', aldus Marilou Nillesen van het BHIC, dat gevestigd is in Den Bosch. Zelfs haar oogleden worden met stokjes opengehouden. Een akelig idee. "Maar voor de architect is het de enige mogelijkheid om op dat moment zijn vrouw op foto vast te leggen.''

Voor de architect is het de enige mogelijkheid om op dat moment zijn vrouw op foto vast te leggen.

Marilou Nillesen

Eén van de meest macabere foto's

Nillesen: "Het is ongetwijfeld één van de meest macabere foto’s uit onze omvangrijke collectie. De achtergrond van deze foto verklaart ook de peilloze blik van de jonge weduwnaar die zo kort na het overlijden van zijn echtgenote doet alsof hij poseert alsof hun geluk nog moet beginnen. In werkelijkheid blijft hij achter als alleenstaande vader van een éénjarig dochtertje.''

Charles Weber is geboren in Duitsland. Hij ontwierp kerken in alle hoeken van Brabant. De nog altijd prachtige koepelkerken van Raamsdonk, Uden, Geldrop en Lierop bijvoorbeeld, en de kerk van Cromvoirt, zijn van zijn hand.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique van beylen

  geloof er niets van.

 • Linda Maes

  De normaalste zaak v/d wereld in die tijd. Tal van dergelijke foto's zijn te vinden op internet. Zeer gegeerde foto's voor verzamelaars.

 • Filip Desmedt

  Inderdaad Paul , toen was dit de normaalste zaak . Bij een overlijden van kind , vrouw , man , werden deze geposeerd , in een vaste houding gezet , om samen met de rest van de familie nog op de foto te gaan . Nu lijkt dat luguber , maar toen was dat de normaalste zaak van de wereld .

 • Carl Parker

  In Victoriaanse tijden heel normaal, nu is alles drukdoenerij.

 • Belinda Carlisle

  Niks bizars aan... zo zijn er indertijd duizenden gemaakt.