Maatregelen van VS tegen buitenlandse bedrijven in Cuba gaan op 2 mei in

REUTERS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft aangekondigd dat Washington vanaf 2 mei de weg opent voor gerechtelijke procedures tegen buitenlandse bedrijven in Cuba, ondanks waarschuwingen van de Europese Unie, die met represailles dreigt.  De Europese Unie heeft ook samen met Canada gewaarschuwd dat de beslissing voor een “spiraal van gerechtelijke procedures” zal leiden.

"Elke persoon of elk bedrijf dat zaken doet met Cuba, moet deze aankondiging naleven", zei Pompeo op een persconferentie. “Washington zal geen enkele afwijking toestaan”, zei hij ook nog. Kimberly Breier, Pompeo’s adjunct voor Amerika, benadrukte dat "de meerderheid van de Europese bedrijven zich niet ongerust hoeft te maken", omdat ze niet te maken hebben met gebouwen of goederen die na de revolutie van 1959 op het Caraïbische eiland genationaliseerd werden. Breier zei dat ze voor de aankondiging "in nauw contact met onze bondgenoten" in Europa stond.

De VS zullen hun burgers toestaan buitenlandse bedrijven en personen voor het gerecht te dagen die eigendom gebruiken dat in Cuba door de regering in beslag werd genomen, zei Pompeo. De maatregel dient om de druk op Havana te verhogen. Washington heeft vandaag ook de Cubaanse autoriteiten verweten dat ze het socialistische bewind van Nicolas Maduro in Venezuela steunen.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo
AFP Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Hotelketens

Volgens een groepering in New York die voor handelsrelaties tussen Cuba en de Verenigde Staten ijvert, zouden klachten gericht kunnen zijn tegen de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta, American Airlines en United, hotelketens als Marriott en Accor en firma's als Pernod Ricard en Huawei. 

De Amerikaanse beslissing is “betreurenswaardig” en zal een “grote impact” hebben op legitieme zaken in Cuba. Dat zeiden Federica Mogherini, het hoofd van het buitenlands beleid van de EU, Chrystia Freeland, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, en Cecilia Malmström, de Europese commissaris voor Handel, in een persverklaring.

Onnodige spiraal van procedures

“Op basis van onze respectievelijke wetten kunnen alle Amerikaanse eisen gevolgd worden door tegeneisen voor Europese en Canadese rechtbanken, dus kan de Amerikaanse beslissing om processen tegen buitenlandse bedrijven toe te staan, enkel leiden tot een onnodige spiraal van gerechtelijke stappen”, zeiden ze nog. De drie verklaarden ook samen de belangen van “onze bedrijven” te beschermen in de context van de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Deze agressieve escalatie van VS tegen Cuba zal mislukken. Net als in Girón (Varkensbaai) zullen we zegevieren

Minister van Buitenlandse Zaken van Cuba Bruno Rodriguez

“Het is een aanval tegen het internationale recht en de soevereiniteit van Cuba en derde landen”, twitterde de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez. “Agressieve escalatie van VS tegen Cuba zal mislukken. Net als in Girón (Varkensbaai) zullen we zegevieren”, voegde hij eraan toe in een verwijzing naar de door de VS gesteunde invasie van 1961 in Cuba. Die had als doel  de communistische regering omver te werpen, maar mislukte.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Van Limbergen

  Je moet toch maar durven! Ik stel voor dat de Natives een soortgelijke boycot tegen de VS beginnen en dat de VN eens eindelijk voor hen opkomt en niet zoals altijd de lakei van de VS IS;

 • Koenraad Praille

  Zou hetzelfde zijn also Belgïe gaat procéderen tegen alle bedrijven die gebouwen gebruiken en samenwerken met genationalizeerde bedrijven in Congo/Zaire! Nuts die amerikanen

 • chris Scheveneels

  ja juist het word de hoogste tijd dat alle landen zich tegen de usa keren gedaan met de dictatuur

 • Carl Op de Beeck

  Op termijn verzwakt de VS hierdoor alleen maar zichzelf.

 • stefan crama

  De VS gedraagt zich als een dictatoriaal land en denkt dat de hele wereld van hen is. Wat als de hele wereld zich verenigt tegen de VS, dat kan vuurwerk geven.

Video