Maastricht wil milieuvignet naar Duits model invoeren

Ook Maastricht krijgt vanaf 2019 een milieuzone. De gemeente wil vanaf volgend jaar als eerste in Nederland een milieuvignet naar Duits voorbeeld invoeren.
ANP XTRA Ook Maastricht krijgt vanaf 2019 een milieuzone. De gemeente wil vanaf volgend jaar als eerste in Nederland een milieuvignet naar Duits voorbeeld invoeren.
Ook Maastricht krijgt vanaf 2019 een milieuzone. De gemeente wil vanaf volgend jaar als eerste in Nederland een milieuvignet naar Duits voorbeeld invoeren. De gemeente gaat de mogelijkheden voor invoering van zo'n milieuzone verder uitwerken, zodat de gemeenteraad er na de zomer definitief over kan beslissen.

Diesels van voor 2006 en benzinemotoren van voor 1990 komen vanaf 2019 zonder milieuvignet de binnenstad niet meer in. De regeling geldt voor auto's, bestelbusjes en vrachtwagens. Ook wordt bekeken hoe vervuilende brommers en motoren uit de binnenstad geweerd kunnen worden, besliste de gemeenteraad dinsdagavond.

Geen kentekencontroles via camera's

Maastricht wil het bestaande Duitse vignet, dat veel Limburgers vanwege de grensligging al op hun voorruit hebben, ook voor de stad invoeren, zegt wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks). Het vignet is al verplicht in zeventig steden in Duitsland. Daarbij aansluiten is volgens Krabbendam de makkelijkste oplossing.

Het college van burgemeester en wethouders ziet niets in camera-controles van kentekens. "Zo'n systeem is voor Limburg met zijn vele Duitse en Belgische automobilisten onwerkbaar", zegt Krabbendam.

Gemengde reacties

Maastricht is straks na Utrecht, Rotterdam en Arnhem de vierde stad in Nederland met een milieuzone voor personenauto's. De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) is niet blij met de milieuzones, omdat elke stad zijn eigen regels bepaalt. "We zijn tegen, maar als het dan toch moet laat er dan één landelijk systeem komen", vindt de KNAC.

Milieudefensie reageert juist verheugd. "In Maastricht zijn veel plekken langs drukke wegen waar de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide erg hoog is, dus het is goed nieuws dat ze een milieuzone willen invoeren", zegt een woordvoerster. "Het zou mooi zijn als nog meer steden snel volgen en de landelijke overheid gemeenten hierin steunt."
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Deridder

  Benieuwd waar de verzuurde automobilist nu nog gaat winkelen. Ze kiezen telken male een andere stad uit, die op haar beurt ook weer volgt inzake milieu.

 • Iwan Schrauwen

  waarom dient de wegenbelasting die we elk jaar betalen villa wijken enkel plaatselijk verkeer voor elke stad een apart vignet zijn dat geen belastingen op belastingen kan misschien nog een beetje btw op gevraagd worden

 • rud beernaert

  Ja gelijk in Duitsland,Eerst een vignet laten betalen en daarna de auto's verbieden in alle steden. Binnenkort een vignet wanneer je een grote scheet laat.

 • Carl Peeters

  Alle middelen zijn goed om het geld uit onze zakken te krijgenbOp dat gebied zij bestuursleden heel inventief. Alles moet geld kosten

 • JAN krommentak

  gaat onze voorruit straks helemaal volhangen met milieu stikkers ? want iedereen wil zijn eigen stikker met inkomsten !