Maastricht krijgt zes weken om bouw coffeeshops te motiveren

UNKNOWN

De stad Maastricht heeft zes weken de tijd om de beslissing over de verhuizing van drie coffeeshops naar de stadsrand beter te motiveren. "De stad moet daarbij wel rekening houden met de bezwaren die de rechter in kort geding uiteenzette in zijn vonnis", zei de burgemeester van Lanaken Guido Willen (Open Vld) vandaag op een persconferentie. De burgemeester van Maastricht hoopt evenwel dat hij drie maanden krijgt voor een aanpassing van de motivatie.

Volgens de burgemeester van Lanaken moet er een milieu-effectenrapport (MER) worden opgesteld. "Want zo'n coffeecorner lokt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers", zei Willen.

Tijdelijk karakter
De rechter vond het tijdelijke karakter van de vestiging van drie coffeeshops aan de Oosterweg onduidelijk. "De stad vroeg een tijdelijke vrijstelling van het bestemmingsplan voor het bouwen van nieuwe coffeeshops aan de stadsrand. Dat kon slechts verleend worden, als het bouwwerk niet langer dan vijf jaar in stand zou blijven. De rechter kon die intentie niet uit de bouwaanvraag afleiden en heeft dus de bouwplannen een halt toegeroepen", zei Willen.

Drugsrunners
"Volgens de rechter gaat de stad ook volledig voorbij aan de door haarzelf zo gevreesde overlast van de coffeeshops. Daarbij denkt de rechter aan de drugsrunners", zei Willen. Vorig jaar werden vijftien drugrunners opgepakt in Lanaken. De burgemeester wijst erop dat de coffeeshops op een plek liggen waar jeugd voorbijkomt.

"Oorlog nog niet gewonnen"
Willen zegt in de strijd tegen het Coffeecorner-plan van zijn Maastrichtse collega Gerd Leers (CDA) een veldslag te hebben gewonnen, maar nog niet de oorlog.

Extra politie
De burgemeester van Maastricht liet vandaag weten dat hij de overheid om extra financiële middelen vraagt om meer politie in te zetten in de grensregio voor de bestrijding van de drugsoverlast. Ook de omliggende Belgische gemeenten moeten volgens de man hun duit in het zakje doen. (belga/ka)