Maarten ging drie jaar lang undercover als moslim: "Ik begrijp waarom jongeren naar Syrië trekken"

uitgeverijpodium.nl
Journalist Maarten Zeegers leidde drie jaar lang een dubbelleven om U tegen te zeggen. Hij besloot undercover te gaan als vrome moslim in Transvaal, een concentratiewijk in het Nederlandse Den Haag. Het Molenbeek van Nederland, zo u wil. En hij ging er heel ver in, zo ver dat hij zichzelf er op een gegeven moment op betrapte dat hij de Koran aan het reciteren was onder de douche. Het boek over zijn opvallende onderneming kwam vorige week uit en wordt nu al herdrukt wegens groot succes. Het boek heet toepasselijk 'Ik was een van hen'. De conclusies van Maarten Zeegers zijn opzienbarend. "Ik begrijp waarom jongeren naar Syrië trekken", klinkt het.

"Wat kom jij hier doen?"

Maarten Zeegers studeerde als arabist in Syrië en schreef als journalist voor de Volkskrant en NRC Handelsblad. Uit financiële noodzaak ging hij wonen in Transvaal in Den Haag, waar 90% van de bevolking van buitenlandse komaf is en 75% moslim.

Zeegers was meteen geïntrigeerd door zijn nieuwe omgeving. Maar hartelijk was de ontvangst zeker niet. Als journalist en als niet-gelovige kreeg hij verschillende scheve blikken te slikken. Of hij misschien een infiltrant was? Of van de politie of de inlichtingendienst? In een moskee werd hij bedreigend klemgezet. "Wat kom jij hier doen?"

Zeegers zegt toen beseft te hebben dat hij diegene was die zich moest zien te integreren. Hij besloot dat als hij écht wilde te weten komen wat er speelde in de aparte gemeenschap waarin hij terechtkwam, hij net als zij moest worden. En dat is exact wat hij drie jaar lang deed.  

Bekeren wil Zeegers het niet noemen, zo vertelde hij vandaag in De Ochtend op Radio 1. Maar hij ging wel volledig leven zoals zij. Opstaan voor het ochtendgebed om 5 uur 's morgens, halal eten, de Koran uit zijn hoofd leren... hij deed het allemaal. En ook zijn baardhaar liet hij de vrije loop. Hij transformeerde letterlijk en figuurlijk in een vrome moslim.

Twitter, Maarten Zeegers

"Ben jij een infiltrant? Politie? Wat kom jij hier doen?"

Achterbuur met vrouw en kinderen naar Syrië

Zeegers won zo het vertrouwen van de gemeenschap. Zijn nieuwe identiteit opende een wereld waarin maar weinig Nederlanders en Belgen thuis zijn. Zo zag hij van dichtbij een rituele geseling, waarbij het bloed zo erg in het rond spoot, dat hij flauwviel. Hij liet een duivel uitdrijven en trok twee maanden op met een Syriëganger.

"Net als in Molenbeek zijn tientallen mensen vertrokken naar Syrië", klonk het vanmorgen op Radio 1. "Mijn achterbuur heeft daar het leven gelaten, nadat hij daar naartoe was vertrokken met vrouw en kinderen. Die jongens hebben hun eigen ideeën, dromen, opvattingen over goed en kwaad. Ze zijn natuurlijk religieus gemotiveerd, maar ook menselijk. Ze gaan vooral op zoek naar avontuur en ze denken dat ze dat daar in Syrië of Irak kunnen vinden."

"Dat is natuurlijk extra gemakkelijk als het in Nederland slecht gaat. Geen job, schulden, drugsverleden, delicten soms, ... en als je dan ook nog een religieuze motivatie hebt -als je daar doodgaat, ga je naar het paradijs en worden alle zonden uitgewist- dan wordt die keuze een stuk gemakkelijker. Ik begrijp die jongens eigenlijk goed. En misschien... als ik zelf écht moslim was geweest, dan had ik die keuze misschien ook wel gemaakt."

"Misschien... als ik zelf écht moslim was geweest, dan had ik die keuze om naar Syrië te gaan misschien ook wel gemaakt"

Eilanden van vervreemding

Zeegers leerde veel uit zijn tijd als moslim in Transvaal. "Het is heel schokkend om vast te stellen dat er een volledige segregatie is op economisch en sociaal vlak. Er ontstaat een eiland van mensen die vervreemden van de samenleving en een eigen parallelle samenleving opbouwen."

"We hebben gewoon in Europa overal getto's gecreëerd en ik denk dat we, om die mensen op andere ideeën te brengen, we hen het gevoel moeten geven dat ze deel uitmaken van onze samenleving. Wat nu gebeurt, is dat mensen zich steeds meer terugtrekken in hun eigen gemeenschap en zich vervreemden van onze samenleving. De jihad of stadsrellen... dat zijn enkel symptomen hiervan."

"We hebben gewoon in Europa overal getto's gecreëerd. De jihad of stadsrellen, dat zijn enkel symptomen hiervan"

Don't shoot the messenger

Of hij zelf met zijn actie en boek de kloof niet heeft groter gemaakt? "Als ik naar de keuken ga en ik haal het deksel van de pot soep, en de soep is bedorven, dan kan je mij toch niet verwijten dat ik de soep heb laten bederven? Die problemen zijn over jaren ontstaan. De boodschapper is niet de schuldige."

Waar Zeegers nu precies woont, moet geheim blijven, voor het geval iemand uit Transvaal wraak wil nemen na het "verraad". Want Zeegers was één van hen, en nu doet hij over hen een boekje open. "Ik vind het echt vervelend dat ik ze heb voorgelogen", vertelde hij in De Morgen. "Ik loop er niet mee te koketteren. Maar ik heb er geen spijt van. Anders had ik dit boek niet moeten publiceren. Als het niet had gehoeven, had ik het niet gedaan."

Maarten Zeegers, Ik was een van hen, Podium, 288 pagina's, 19,90 euro

"Als ik naar de keuken ga en ik haal het deksel van de pot soep, en de soep is bedorven, dan kan je mij toch niet verwijten dat ik de soep heb laten bederven?"
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.