Lynchpartij na toespraak nieuwe president CAR

De man rechts duwt een agent opzij om te kunnen ontkomen aan een woedende menigte. Deze man weet te ontsnappen in een auto, een andere komt even later op gruwelijke wijze om het leven.
REUTERS De man rechts duwt een agent opzij om te kunnen ontkomen aan een woedende menigte. Deze man weet te ontsnappen in een auto, een andere komt even later op gruwelijke wijze om het leven.
Slechts tien minuten nadat Catherine Samba-Panza, de nieuwe interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), had verkondigd dat het leger de rust zal proberen terug te brengen in het land, ging het mis. Een twintigtal soldaten leefden zich uit op een man die ervan werd verdacht dat hij bij de islamitische Seleka-rebellen hoorde.

Een afschrikwekkende lynchpartij was het gevolg. De soldaten staken de man dood, stampten op zijn levenloze lichaam, sleepten hem door de straten, scheurden het lijk aan stukken en staken het in brand. Omstanders keken toe en namen foto's.

Peter Bouckaert directeur van Human Rights Watch (HRW) in de hoofdstad Bangui schreef in een tweet dat het lichaam van de man is verbrand.

De nieuwe president zei even eerder tegenover zo'n duizend militairen: "Ik hoop binnen een maand een groot deel van het land veilig te stellen, en ik ben van plan me aan mijn woord te houden." Samba-Panza werd twee weken geleden aangesteld om het onrustige land naar de verkiezingen van volgend jaar te leiden.

In de straatarme CAR heerst sinds vorig jaar chaos na een staatsgreep. Moslimrebellen en christelijke milities vechten sindsdien een bloedige strijd uit. Couppleger en Seleka-rebellenleider Michel Djotodia is inmiddels vertrokken, maar de situatie in het land blijft uiterst onrustig.