Luxemburgers stemmen in referendum over stemrecht voor vreemdelingen

Premier Xavier Bettel
AFP Premier Xavier Bettel
De inwoners van het Groothertogdom Luxemburg mogen zich vandaag uitspreken in een referendum over de uitbreiding van het stemrecht voor vreemdelingen.

Een ja betekent dat het electoraat van het land met 50 procent zou uitbreiden, en dat zou een precedent creëren in de Europese Unie.

In het kader van een reeks hervormingen wil de nieuwe premier, de liberaal Xavier Bettel, het stemrecht verlenen vanaf 16 jaar in plaats vanaf 18 jaar. Ook moet er een limiet komen van maximum 10 jaar voor de mandaten van ministers. Als de ja-stemmen winnen, dan komt er een grondwetsherziening die via een nieuwe stembusgang moet worden bezegeld.

Maar volgens de laatste peilingen zouden de nee-stemmen het halen. Het nee-kamp krijgt de steun van de conservatieve partij van Jean-Claude Juncker, de vroegere premier en nu voorzitter van de Europese Commissie.

Meer dan de helft van de 540.000 inwoners van het Groothertogdom zijn van vreemde herkomst, vooral Italianen en Polen. Zo'n 150.000 anderen komen uit Duitsland, Frankrijk en België om er te werken in de financiële sector.

De Europese Unie staat toe dat inwoners van de Unie deelnemen aan lokale verkiezingen. Luxemburg zou de eerste EU-lidstaat die aan vreemdelingen dezelfde stemrecht verleent als aan de eigen bevolking.