Luxemburg wil twee jaar lang geneesmiddelen met cannabis testen

Thinkstock
Luxemburg wil voor voorlopig twee jaar het gebruik van geneesmiddelen met werkzame stoffen van cannabis testen. Tegen het eind van het jaar zal de wet op dat vlak gewijzigd worden, aldus minister van Gezondheid Lydia Mutsch.

De nieuwe wet moet vooral de behandeling van patiënten met chronische en pijnlijke ziektes mogelijk maken die met conventionele middelen niet te helpen zijn. Het voorschrijven van medicamenten met Tetrahydrocannabinol (THC) en Cannabidiol (CBD) -belangrijke werkzame stoffen van het verdovende middel cannabis- zal naar verluidt onder strenger medisch toezicht gebeuren.

De regering van het Groothertogdom had eind oktober in principe beslist om cannabis voor medisch gebruik toe te laten. Doel van de proefperiode is volgens Mutsch om meer over de toepassingen en werkingen van medicinale cannabis te weten te komen. De geplande wetgeving moet ervoor zorgen dat cannabis in gestandaardiseerde kwaliteit gebruikt kan worden.

België hinkt in deze materie achterop en ondergaat nogal onbewogen de wereldwijde aanpassing. Medicinale cannabis is sinds maart vorig jaar te koop, maar enkel via de ziekenhuisapotheek. Eigen kweek is verboden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eric Grosemans

    En als na die twee jaar blijkt dat de geneeskrachtige waarde van cannabis zo goed als nul is, staan de junks en blowers te tieren dat de stoute pharma industrie de resultaten vervalst heeft.

  • Eric Van Gestel

    Ons Maggietje is een speelbal van de pillenindustrie . Het is algemeen bekend dat gebruikers géén pijnstillers meer nodig hebben en dus verliezen ze centjes . Zelfs haar adviseur weet niet dat er in cbd-olie géén thc zit !

  • Jan Kuypers

    Een stap in de goede richting