Exclusief voor abonnees

Luxemburg wil cannabis legaliseren en handel zelf organiseren. Experts verwachten domino-effect in rest van Europa

“Ook in België kan het snel gaan”

REUTERS
Witte rook in Luxemburg: het land wil cannabis binnen de vier jaar volledig legaal maken. Recreatief gebruik is dan niet langer verboden, en de productie komt onder controle van de overheid. “Alleen zo blijft de drug veilig”, klinkt het bij de regering. “Het is een kwestie van volksgezondheid.” Experts houden rekening met een domino-effect in de rest van Europa.

Cannabis uit de illegaliteit halen: het was in december vorig jaar een van de grote beloftes van de nieuwbakken Luxemburgse meerderheid. De dwergstaat zou zo het eerste Europese land worden waar burgers totaal legaal cannabis zouden kunnen kopen. “Jonge mensen gebruiken toch al cannabis”, zegt minister van Volksgezondheid Etienne Schneider, socialist en de grote motor achter de legalisering. “Maar dat moet via de zwarte markt, waar de kwaliteit van de drugs onduidelijk is. We voeren wereldwijd al decennia hetzelfde beleid: criminaliseren. Maar mensen blijven toch drugs nemen. Het enige effect is dat drugs gevaarlijker worden. Legalisering is een kwestie van volksgezondheid.”

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Waarom niet? Tabak en alcohol zijn ook gelegaliseerd. De taksen er op zijn niet min. Dat zal ook gebeuren bij cannabis. Als ze daar hun centen kunnen halen dan zoeken ze het niet elders.

 • Herbert Majestic

  Margaretha Mensen met ontwikkelende hersenen kunnen zonder enig gevaar CBD-rijke cannabis gebruiken, THC-rijke cannabis kunnen ze beter mijden, dat zal elke expert u bevestigen. Maar dat geldt ook voor alcohol! Wat hier toegelaten wordt voor zelfs -16 jarigen. Je wordt echt niet dom van THC: ik rook al nederwiet van mijn 15 jaar ongeveer en ik heb door de jaren heen met veel andere mensen cannabis gerookt, wij zn allemaal modelburgers geworden met jobs en hogere diploma's. Niet overdrijven dus!

 • Stefan Braem

  @Mestdagh....Alcohol en tienerbrein gaan ook niet echt samen.

 • Jonas Lozier

  @Margaretha: Alcohol en een tienerbrein, gaat dat samen voor jou? Zo nee, alcohol verbieden voor jongeren tot ... 16 jaar? ... 18 jaar? En dan mogen ze zich plots volkappen?? Mijn punt is: Volkse drugs, in de brede betekenis, horen bij het leven. Het belangrijkste is om jongeren (eigenlijk iedereen) er wijs mee te leren omgaan. Af en toe es wat verstrooiing is best ok hoor. Mssn zelfs beter dan geheelonthouding.

 • Margaretha Mestdagh

  Cannabis en een tienerbrein : die twee dingen gaan niet samen. Dit is een aanslag op een hele generatie jongeren hun toekomst.