Luxemburg verontschuldigt zich voor collaboratie WOII

Premier Xavier Bettel.
AFP Premier Xavier Bettel.
Luxemburg heeft voor het eerst erkend dat het in de Tweede Wereldoorlog heeft meegewerkt aan de deportatie van Joden. In een resolutie wordt excuses aangeboden aan de Joodse gemeenschap vanwege "verwijtbare handelingen onder de verantwoordelijkheid van Luxemburgse autoriteiten".

De resolutie werd vandaag aangenomen door het parlement van het groothertogdom. "Vele vertegenwoordigers van de overheid, leraren, ambtenaren, burgemeesters, waren bereid te collaboreren", verklaarde premier Xavier Bettel na de stemming.

Het parlement trok met de resolutie consequenties uit een onderzoek van historicus Vincent Artuso. Daaruit bleek dat de Luxemburgers heus niet alleen bevelen uitvoerden van de bezetters zoals algemeen wordt aangenomen, maar dat in bepaalde geledingen de Jodenvervolging met ijver en bevlogenheid werd uitgevoerd.

De nazi's vielen Luxemburg binnen in 1940. De regering én staatshoofd Groothertogin Charlotte vluchtten (via de VS) naar Londen en lieten een "administratieve raad" achter die het landje moest bestieren.

Ongeveer 1300 Joden uit Luxemburg zijn afgevoerd naar vernietigingskampen.