Luxemburg sluit akkoord met China en stapt ook in Nieuwe Zijderoute

De Luxemburgse premier Xavier Bettel.
Photo News De Luxemburgse premier Xavier Bettel.
Luxemburg heeft een akkoord gesloten met China over de Nieuwe Zijderoute. Premier Xavier Bettel tekende vandaag een deal voor een rol in het omvangrijke Chinese infrastructuurproject.

Het akkoord van Luxemburg volgt een week nadat Italië, als eerste grote westerse land, een overeenkomst sloot over de Nieuwe Zijderoute met de Chinese leider Xi Jinping. De groeiende Chinese invloed wordt in het westen met argusogen bekeken.

“De ondertekening van dit akkoord is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de Chinees-Luxemburgse betrekkingen en in onze samenwerking op economisch, commercieel, academisch en cultureel niveau, zoals die van onderzoek en ontwikkeling”, aldus de reactie van premier Bettel.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rik. Meeuwissen

  Eindelijk eens een tegengewicht voor den oorlogszuchtige Amerikaan met beide voetjes op de grond te zetten. Brol koop je in alle landen van de wereld, andere goede merken kosten in China evenveel euro's als ergens anders in de wereld dus niet zagen over China, aangaande structuur, elektronisch, wegenbouw en klimaat 30 jaar vooruit op de rest van de wereld en wees gerust ik kan het zeker weten.

 • jos beverke

  Deze zjideroute wordt op lange termijn een enkele richting route ten koste van onze bedrijven en een snelle bevoorrading naar Europa van Chinese brol.De chinezen kopen in Europa havens, vlieghavens high tech bedrijven ...enz enz op .Protesteren later zal niet veel opbrengen anders gaan ze alles wat ze opkochten blokkeren en dan?Exporteer je naar China dan gaat er geen 5 jaar voorbij of het wordt nagemaakt.China is met India de grootste exporteur van namaak producten !

 • rik lagrou

  Onze Elektriciteit (engie)is ook al in chineese handen Stilletjes verkocht Geen probleem als niet 1 rijke die miljarden opraapt waar andere hard moeten voor werken Verhofstad mag fier zijn dossier naar zich toegetrokken als premier!!

 • Jef Heffens

  De Europese landen maken hier een grote vergissing. Zulke deal mag je alleen op Europees niveau sluiten van uit een gemeenschappelijk centraal beleid. Naïef Europa werkt hier aan zijn eigen ondergang.

 • piet Heyn

  Ik vraag me af wat dit gaan betekenen voor de Europese Unie. Het kan toch bijna niet anders dan dat China invloedt gaat uitoefenen op de Europese landen die zich bij het Belt and Road project hebben aangesloten? Destabiliseert dit niet de EU? Ik volg deze ontwikkelingen veel maar heb nog geen expert gehoord die hierover spreekt.