Luipaard sleurt tweejarige peuter mee in Nepal en eet hem op

Archiefbeeld: Nepalezen dragen een gedode panter mee in Kathmandu.
REUTERS Archiefbeeld: Nepalezen dragen een gedode panter mee in Kathmandu.
Een wilde luipaard heeft in Nepal een tweejarige jongen gedood. Dat heeft een lokale verantwoordelijke gemeld.

De jongen zat gisteren alleen voor zijn huis toen het dier hem aanviel, aldus het hoofd van het district Tanahu, in het centrum van Nepal. "De luipaard sleurde hem mee op een heuvel en doodde hem."

De resten van de peuter werden ongeveer een kilometer verderop teruggevonden. Plaatsvervangend hoofdinspecteur Lilaraj Lamichhane zegt de panter zeker 70 procent van het kind had verslonden. Het bureau voor bosbeheer schonk de ouders van Rabin 50.000 roepies - een kleine 400 euro - om hun zoontje de laatste eer te bewijzen.

In de afgelopen twee jaar zijn in het district al een tiental kinderen dood aangetroffen na aanvallen van dieren, mogelijk wilde luipaarden. "Veel mensen zijn verhuisd naar de steden en in de meeste dorpen wordt geen landbouw meer bedreven. Daardoor breiden de bossen zich uit, wat ook de habitat van wilde dieren groter heeft gemaakt", klinkt het nog.

In Nepal vinden steeds vaker confrontaties plaats tussen mens en dier, waardoor de bezorgdheid groeit rond de veiligheid van de mensen die in de buurt van bossen en nationale parken wonen.

In 2012 hield een panter het Baitadi-district, in het westen van Nepal, maandenlang in zijn moordzuchtige greep. In een tijdsbestek van enkele maanden doodde het dier zeker vijftien mensen. Een van de slachtoffers was een vierjarig kind dat eveneens werd meegesleurd naar een nabijgelegen bos. Dorpelingen durfden ‘s avonds uit angst voor de ‘menseneter’ hun woningen niet meer uit.

De Nepalese overheid loofde een premie van 25.000 roepies uit voor degene die de panter kon verjagen of vangen, iets dat 100 man politie ondanks een grote klopjacht niet lukte. Uiteindelijk, en tot grote opluchting van de lokale bevolking, werd het bloeddorstige roofdier drie maanden later gedood. Dorpelingen sloten de panter op, toen hij een schuur met vee binnenging. Een jager schoot hem dood via een gat in de muur.

Illustratiebeeld.
getty Illustratiebeeld.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.