Lufthansa bereikt akkoord met vakbonden cabinepersoneel

Een werknemer van Lufthansa demonstreert in Berlijn. 'Ja aan het reddingspakket' staat er op het bordje geschreven.
AFP Een werknemer van Lufthansa demonstreert in Berlijn. 'Ja aan het reddingspakket' staat er op het bordje geschreven.
De Duitse vliegvaartmaatschappij Lufthansa heeft een akkoord bereikt met de vakbond voor het cabinepersoneel. Er wordt voor 500 miljoen euro aan kosten bespaard. Dat is bekendgemaakt in een verklaring. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de leden van de vakbond.

Lufthansa wilde het akkoord graag gesloten hebben voor de belangrijke aandeelhoudersvergadering van vandaag. Daar wordt gestemd over het reddingsplan van de Duitse overheid van 9 miljard euro.

Volgens dat reddingsplan zou de Duitse overheid een belang van 20 procent nemen in de maatschappij. De redding van Lufthansa is ook belangrijk voor dochtermaatschappij Brussels Airlines.

Coronacrisis

Lufthansa lijdt zwaar verlies door de coronacrisis, maar nu is er dus een akkoord met de vakbond van het cabinepersoneel. Lonen worden bevroren, vlieguren ingekort (en dus minder betaald), er zijn afspraken rond onbetaald verlof, vrijwillig vertrek en vervroegd pensioen. "We willen gedwongen ontslagen voorkomen", aldus het hoofd personeelszaken van de luchtvaartmaatschappij.

Een werknemer van Lufthansa demonstreert in Berlijn. 'Ja aan het reddingspakket' staat er op het bord geschreven.
EPA Een werknemer van Lufthansa demonstreert in Berlijn. 'Ja aan het reddingspakket' staat er op het bord geschreven.