Luchtvaartmaatschappij SAS schrapt ook maandag en dinsdag meer dan 1.200 vluchten

Gestrande passagiers vrijdag in Oslo, Noorwegen.
EPA Gestrande passagiers vrijdag in Oslo, Noorwegen.
Luchtvaartmaatschappij SAS schrapt ook maandag en dinsdag 1.213 vluchten als gevolg van een pilotenstaking. Daardoor worden de reisplannen van 110.000 mensen in de war gestuurd. Dat heeft de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS zondag laten weten. Van en naar Brussels Airport zijn er gevolgen voor de vluchten maandag.

Tussen de leiding van het bedrijf en de bijna 1.500 piloten speelt al langer een loonconflict. De bemiddelingsgesprekken tussen het bedrijf en de vakbonden werden vrijdagmorgen zonder akkoord beëindigd. Sindsdien zijn al bijna 280.000 reizigers getroffen door de acties die gelanceerd werden door de Zweedse pilotenvereniging. De piloten willen meer loon, maar vooral ook dat er iets verandert aan de wisselende uurroosters en hun arbeidsomstandigheden. SAS heeft de voorbije jaren verschillende besparingsprogramma’s moeten doorvoeren. De piloten moesten een loonsbeperking slikken.

Zowel de binnenlandse vluchten, de vluchten van en naar Europa als de langeafstandvluchten van de luchtvaartmaatschappij worden getroffen. SAS vliegt ook vanaf Brussels Airport. Volgens de website van de Belgische luchthaven zijn daar zondag tien vluchten geschrapt: voor Stockholm en Oslo gaat het om telkens twee vertrekkende en twee aankomende vluchten, op de verbinding met Kopenhagen gaat het om een vertrekkende en aankomende vlucht. Maandag vallen op Brussels Airport veertien vluchten uit: 6 van en naar Stockholm, 4 van en naar Oslo, en 4 van en naar Kopenhagen.

De vluchten uitgevoerd door partners van SAS zijn niet getroffen. Het gaat om 30 procent van de vluchten. 

REUTERSReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.