Luchtruim Canarische Eilanden opnieuw gesloten door grote zandstorm

Vermoedelijk kwam het zand overwaaien vanuit de Sahara.
EPA Vermoedelijk kwam het zand overwaaien vanuit de Sahara.
Het luchtruim van de Canarische Eilanden is vanmiddag opnieuw gesloten wegens de storm die zand en stof uit de Sahara aanvoert, met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. 

De autoriteiten waren voor de tweede keer binnen 24 uur gedwongen vluchten naar Gran Canaria en Lanzarote om te leiden, onder meer naar Agadir in Marokko. Eerder op de dag werd het vliegverkeer nog hervat toen de Calima, zoals dit type storm in de regio wordt genoemd, wat leek geluwd. Een beperkt aantal toestellen kreeg toestemming om te landen.

In totaal werden al honderden vluchten geannuleerd of omgeleid, meldde AENA, het bedrijf dat Spaanse vliegvelden beheert. Door de barre omstandigheden zijn de vertragingen groot en tal van toeristen gestrand. Behalve Gran Canaria en Lanzarote is ook Tenerife getroffen.

Op sommige plaatsen werden zaterdag windstoten gemeten van 160 kilometer per uur. Die bemoeilijkten ook het werk van brandweermannen, die in het zuidwesten van Gran Canaria bosbranden proberen te blussen. Ook blusvliegtuigen kunnen moeilijk bij de branden komen, die ongeveer 300 hectare grond hebben verwoest. Ongeveer 500 mensen zijn uit de regio geëvacueerd.

EPA
EPA
REUTERS
REUTERS4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Hermys

  In Tenerife is dit niet abnormaal in het begin van het jaar. Overweeg sterk om er te gaan wonen en nooit meer terug te komen.

 • Johan Vanhoutteghem

  Waar ook ter wereld is de natuur de baas!

 • Kristin Sand

  Is hier lekker rustig nu...lang leve calima!

 • Koen Meulkens

  Vermoedelijk uit de Sahara? Daar is weinig vermoedelijk aan. Dat weerfenomeen heet Calima, en is echt niet zo uitzonderlijk op de Canarische Eilanden