Luchthaven Hongkong weer operationeel

Demonstranten bezetten de luchthaven van Hongkong.
AP Demonstranten bezetten de luchthaven van Hongkong.
De luchthaven van Hongkong is weer operationeel. Dat hebben de autoriteiten van het vliegveld bekendgemaakt. Op de borden in de vertrekhal staan weer vertrektijden en passagiers kunnen weer inchecken, al wordt er nog steeds hinder gemeld. Hongkong heeft een van de drukste luchthavens ter wereld.

Gisteren sloot de luchthaven en werd al het uitgaande vliegverkeer opgeschort nadat zo'n vijfduizend demonstranten de luchthavengebouwen waren binnengegaan.

Met die actie protesteerden ze tegen het toenemende politiegeweld waarvan de betogers het slachtoffer zijn. De luchthaven - een van de drukste ter wereld en een belangrijke hub voor langeafstandsvluchten van en naar China en Zuidoost-Azië - zag zich daarom genoodzaakt om vanaf de namiddag alle vluchten te schrappen.

Hinder

Ondanks dat de luchthaven opnieuw operationeel is, wordt nog steeds hinder gemeld. Wanneer het verkeer zijn normale gang zal kunnen hernemen, is voorlopig onduidelijk. Momenteel staan nog heel wat vluchten op de website van de luchthaven aangeduid als “geannuleerd”.

Het protest in Hongkong begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is.

Hongkong is weliswaar onderdeel van China maar heeft eigen wetgeving en bestuur.

Een demonstrant zit op de vloer in de luchthaven van Hongkong.
AP Een demonstrant zit op de vloer in de luchthaven van Hongkong.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Geert Vaelen

    Wat heeft de luchthaven te maken met politiegeweld? Kunnen ze dan geen politiehoofdkwartier gaan bezetten of zo?