Luchtbotsing tussen twee Amerikaanse legervliegtuigen: 1 dode, 5 vermisten

F-18's op vliegdekschip USS Ronald Reagan voor de kust van Iwakuni, Japan.
AP F-18's op vliegdekschip USS Ronald Reagan voor de kust van Iwakuni, Japan.
De Japanse zeemacht heeft twee Amerikaanse mariniers teruggevonden voor de kust van Japan, nadat twee vliegtuigen van de U.S. Marine Corps waren gebotst en neergestort. Twee inzittenden werden teruggevonden, maar een van hen is overleden. Vijf andere mariniers zijn nog vermist. Een zoek- en reddingsoperatie is opgestart.

Een van de twee mariniers bevindt zich in een “stabiele toestand”, zei een woordvoerder van de Japanse regering. “Een van de leden betrokken in het ongeval, wordt geëvalueerd door de competente medische autoriteiten”, zei de Marine Corps op Twitter. De tweede militair is overleden.

De Amerikaanse marine zoekt voor de kust van Japan ondertussen verder naar andere overlevenden. Japan mobiliseerde negen vliegtuigen en drie schepen, de kustwacht stuurde ter ondersteuning zes boten en een vliegtuig. “We willen de mariniers van de Japanse strijdkrachten bedanken voor hun inspanningen en het snelle opzetten van een zoek- en reddingsmissie”, zegt de Amerikaanse marine. 

Het ongeval deed zich voor op zo’n 100 kilometer van Kaap Muroto, op het eiland Shikoku. De twee toestellen waren een KC-130-vliegtuig met vijf bemanningsleden en een F/A-18-straaljager met twee bemanningsleden. De vliegtuigen waren opgestegen op de basis Marine Corps Air Station Iwakuni. 

Een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeluk, dat zich voordeed tijdens een “normale geplande training”, is opgestart. 

In Japan zijn ongeveer 50.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd. Ongeveer de helft daarvan is gelegerd op het eiland Okinawa.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.