Luchtboodschap voor feestvierders: "Trump is walgelijk"

AP
Bezoekers van een jaarlijkse nieuwjaarsoptocht in de Amerikaanse staat Californië keken vrijdag gek op toen vliegtuigjes met rookwolken politieke boodschappen in de lucht schreven. "Amerika is geweldig. Trump is walgelijk. Iedereen behalve Trump, VS."

De Rose Parade werd op 1 januari gehouden in Pasadena en trekt honderdduizenden bezoekers. Volgens de Amerikaanse televisiezender CBS zit een zakenman achter de anti-Trump-leuzen. Stan Pate zei in een interview dat hij de presidentskandidaat Donald Trump veracht. "Dit is nog maar het begin", aldus de projectontwikkelaar die miljonair is en een Republikeinse tegenstander van Trump steunt. "Andere kandidaten kunnen geen steken onder de gordel uitdelen. Ik wel en dat zal ik blijven doen als Trump zo doorgaat."

De parade ten noorden van Los Angeles werd vrijdag op de grond zwaar beveiligd. Zo"n half miljoen mensen waren naar het evenement gekomen om naar een optocht vol praalwagens en muziekkorpsen te kijken. De veiligheidsmaatregelen waren verscherpt na de recente terroristische schietpartij in de Californische stad San Bernardino.

De vliegtuigjes cirkelden bijna een uur boven de mensenmassa waar ze variaties op hetzelfde thema in snel vervagende rook schreven. "Trump is een facistische dictator" en "Trump is een desillusie". De omstreden presidentskandidaat heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Op zijn Twitteraccount schreef hij na de parade zijn campagneleus "Make America great again".

Extra beveiliging bij de parade.
AFP Extra beveiliging bij de parade.
AFP