Luchtaanval op Afghaanse school: dodentol blijft oplopen

De conflicten in Afghanistan blijven toenemen
AFP De conflicten in Afghanistan blijven toenemen
In de provincie Kunduz in Afghanistan zijn tientallen mensen om het leven gekomen na een vermoedelijke luchtaanval. De aanslag vond plaats op een school waar een feest aan de gang was. Het aantal slachtoffers staat nog niet vast, maar sommige bronnen spreken al zeker van 60 doden. 

Volgens provincieraadslid Mohammad Abdullah vond de aanval plaats op een koranschool in Dasj-e Artsji. "Daar waren feestelijkheden aan de gang. Er waren talibanstrijders en burgers aanwezig." Volgens hem vielen er zeker 50 à 60 doden onder de taliban. Tv-zender Tolo TV heeft het over 25 doden en gewonden. De taliban van hun kant lieten in een communiqué weten dat bij de luchtaanvallen "minstens 150 religieuzen en studenten omkwamen of gewond raakten".

Diverse bronnen bevestigen dat de plechtigheid werd bijgewoond door heel wat burgers en enkele talibanverantwoordelijken. Een fotograaf van het Franse persagentschap AFP telde onder de gewonden vele kinderen en tieners. 

"Geen burgers"

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie ontkende echter de aanwezigheid van burgers en verklaarde dat bij de bombardementen "minstens 20 talibanleden werden gedood en evenveel anderen gewond raakten".

Nog volgens de woordvoerder was de school "in feite een opleidingscentrum". Een bron binnen de veiligheidsdiensten verklaarde dan weer aan AFP dat de taliban een nieuwe tactiek toepassen, door bijeen te komen in een koranschool om zo aan luchtaanvallen te ontsnappen.

Geen communicatie

De regio in het noordoosten van Afghanistan is moeilijk bereikbaar. Na 16 uur worden bovendien alle communicatiemiddelen afgesloten tot de volgende ochtend. Volgens de bevolking is dat het werk van de taliban die op die manier willen voorkomen dat de bewoners de regeringstroepen inlichten. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video