Luchtaanval op Afghaanse school: 36 doden, onder wie 30 kinderen

Pakistaanse kinderen in Lahore op 9 april tijdens een betoging tegen de luchtaanval op Kunduz een week eerder.
AFP Pakistaanse kinderen in Lahore op 9 april tijdens een betoging tegen de luchtaanval op Kunduz een week eerder.
Bij een luchtaanval van het Afghaanse leger zijn vorige maand in de noordelijke provincie Kunduz 36 mensen om het leven gekomen, onder wie dertig kinderen. Dat melden de Verenigde Naties vandaag in een rapport.

Volgens de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) werd bij de aanval op 2 april in het district Dasht-e Archi een plaats getroffen waar een religieuze ceremonie plaatsvond. Een groot aantal mannen en jongens deel aan het openluchtevenement in de buurt van een koranschool. Daardoor raakten bij de aanval ook 71 mensen gewond, onder wie 51 kinderen.

Het rapport van de VN-missie vermeldt dat het werkelijke dodental wellicht nog hoger ligt. Maar UNAMA hanteert een erg strikte methodologie, waarbij elk overlijden door drie aparte bronnen bevestigd moet worden.

De VN stellen zich in het rapport vragen bij het Afghaanse engagement om het oorlogsrecht te respecteren. Er wordt op gewezen dat het religieuze evenement duidelijk was bekendgemaakt en dat het algemeen geweten was dat er vooral jongeren aan zouden deelnemen.

De Afghaanse regering had na de luchtaanval meegedeeld dat er een "militaire bijeenkomst" onder vuur werd genomen, waaraan ook leden van de taliban deelnamen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christine Laevers

    Dit is de alternatieve gezinsplanning ten top! Nu ben ik al minder sarcastisch. De menselijke natuur en enfanticide lijken de laatste tijd hand in hand te gaan. Waarom ?

  • karima chellaoui

    Schandalig dat er zoveel onschuldige kinderen moeten sterven door een bende moordzuchtige mannen die zich boven de wet stellen opvallend stil mss omdat het een verband van mijn bed show is

  • Celil Ylmz

    Rust in vrede lieve kindjes