Luca schrijft brief aan 'opa in de hemel' - en krijgt ontroerend antwoord

Illustratiebeeld
iStock Illustratiebeeld
Om afscheid te nemen van zijn gestorven opa, stuurt een Duits jongetje een brief - vastgemaakt aan enkele ballonnen - naar de hemel. Een paar dagen later krijgt het kind een pakkend antwoord. Van 'opa'.

De dood van een geliefde verwerken, omgaan met een gemis - daar bestaat geen handleiding voor. Het is voor kinderen vaak een harde dobber wanneer ze er voor het eerst mee geconfronteerd te worden.

Jenny Krogull uit Düsseldorf besluit om samen met haar zoontje Luca een brief te schrijven naar opa in de hemel. De brief maken ze vast aan een hoop ballonnen en zo zou het bericht wel tot bij de overleden grootvader geraken.

Wat Jenny niet meteen verwacht, gebeurt toch: een paar dagen later zit er post in de bus. Het is het antwoord van 'opa'. Daar had niemand rekening mee gehouden.

Vorige donderdag deelde Jenny op Facebook de ontroerende brief. Een onbekende moet het bericht van de kleine jongen gevonden hebben. Als 'opa' verstuurde hij een pakkende repliek.

"Mijn lieve Luca, erg veel dank voor je lieve brief. Zelfs wanneer je me niet kan zien, ben ik altijd bij je in de buurt", klinkt het.

En 'opa' heeft een heel speciaal verzoek voor zijn kleinzoon: "Je moet niet meer verdrietig zijn omdat je me niet kan zien. Dat verlang ik van jou. Vanaf nu moet je alleen maar gelukkig zijn en lachen."

Jenny en haar familie waren tot tranen toe geroerd na dit liefdevolle gebaar van de onbekende Samaritaan. Via Facebook wilde ze de anonieme weldoener danken.

"Jij, beste schrijver, zou moeten weten dat je een klein hartje bijzonder hard hebt laten kloppen. Wij danken jou van ganser harte", schreef Jenny.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vertommen

  Op zo een momenten weet je toch dat er ook nog goeie mensen bestaan die iets over hebben voor een wild vreemde ook al is het een kind

 • Delhaye Gabriel

  Prachtig dat is iemand met het hart op de juiste plaats

 • Frieda Smeets

  @Vanwayenberghe en Degtia: het gaat hier om een kind. Laat het nog even een kind zijn, het zal meer dan voldoende en vroeg genoeg geconfronteerd worden met de werkelijkheid.

 • Francis Smet

  Prachtig toch dat iemand de moeite heeft genomen om een kind te helpen zijn verdriet te verwerken en hem met enkele woorden duidelijk maakt om gelukkig te zijn. Deze woorden zullen dit kind altijd bijblijven. Dank aan de onbekende schrijver.

 • marie-claire de bosscher

  en later leert heet kind dat het bedrogen is, niemand kun je nog vertrouwen....