Lubrizol aangeklaagd voor milieuschade na grote brand in september

De brand van 26 september vernietigde 5.200 ton chemicaliën, en veroorzaakte een rookwolk van 70 kilometer lang.
AFP De brand van 26 september vernietigde 5.200 ton chemicaliën, en veroorzaakte een rookwolk van 70 kilometer lang.
De Lubrizol-groep in Frankrijk is aangeklaagd voor de milieuschade die aangericht werd door de grote brand in september in zijn chemische fabriek in Rouen. Dat heeft het parket van Parijs donderdag aangekondigd. 

Er loopt een onderzoek naar de groep voor de "lozing van schadelijke stoffen" en voor nalatigheden bij de exploitatie van zijn fabriek, wat heeft bijgedragen tot een "ernstige aantasting" van het milieu.

De brand van 26 september vernietigde 5.200 ton chemicaliën, en veroorzaakte een rookwolk van 70 kilometer lang. Die rookwolk trok ook over ons land. Het bedrijf wordt verweten "niet alle maatregelen genomen te hebben om de omvangrijke verspreiding van het vuur en de resulterende milieuschade te voorkomen", zei een bron dichtbij het dossier. 

Het parket meldt dat de groep onder juridisch toezicht is geplaatst, en een borgsom van 375.000 euro moet betalen. Daarnaast moet ze een som van 4 miljoen euro opzijzetten om eventuele "menselijke en milieuschade" te vergoeden. 

De aanklacht kadert in het gerechtelijk onderzoek dat op 29 oktober werd geopend, om duidelijkheid te verschaffen over de oorzaken en omstandigheden van de brand. Sinds begin januari worden ook mogelijke veiligheidsgebreken onderzocht.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Saenen

    Ja, de olieindustrie verpest onze ganse leefomgeving. Als het niet is via grote branden of andere olie- en gaslekken, dan wel via de uitlaat van auto's met verbrandingsmotoren...