Lourdes beslist niet langer over 'mirakels'

UNKNOWN

De medische commissie in het Franse bedevaartsoord Lourdes die beoordeelt of genezingen een wonder zijn, zal dergelijke oordelen niet langer uitspreken. De secretaris van de commissie, Patrick Theillier, heeft dit laten weten.

"Soort rebellie"
De commissie zal voortaan alleen nog beoordelen of een genezing 'opmerkelijk' is, maar laat het aan de katholieke kerk over om te zeggen of er sprake is van een wonder. "Je zou kunnen zeggen dat het een soort rebellie is tegen wetten waar we niets mee te maken hebben of zouden moeten hebben", zei Theillier. "De medische stand moet onafhankelijk zijn van de kerkelijke macht."

Zes miljoen bedevaartgangers
De Internationale Medische Commissie van Lourdes, bekend onder de Franse afkorting CMIL, werd in 1954 in het leven geroepen door het bisdom van Tarbes en Lourdes. Tot 1 december besliste de CMIL of een genezing kon gelden als 'wonder'. Per jaar bezoeken zes miljoen bedevaartgangers de grot aan de voet van de Pyreneeën in het zuidwesten van Frankrijk, waar in 1958 Maria zou zijn verschenen aan de 14-jarige Bernadette Soubirous.

7.000 'mirakels'
Sindsdien hebben zevenduizend mensen gezegd dat ze zijn genezen na het drinken van of baden in het water van Lourdes. De katholieke kerk heeft in 67 gevallen geoordeeld dat er sprake was van een wonder. De laatste keer was in 2005. Een Italiaanse vrouw werd op een brancard in de bron gelegd en liep er zelfstandig uit, kennelijk genezen van een hartkwaal en andere aandoeningen waardoor ze niet goed kon lopen en spreken. (novum/svm)