Lost Trump gevoelige memo rond Rusland-affaire? "Er zijn cruciale wijzigingen in aangebracht"

Photo News
"De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft een aangepaste versie van de memo over de Rusland-affaire overgemaakt aan het Witte Huis. Het origineel verschilt dus van het document dat de Republikeinen nu willen vrijgeven." Dat zegt Adam Schiff, de top-Democraat in de inlichtingencommissie, in een open brief aan voorzitter David Nunes. Hij noemt de situatie "uiterst zorgwekkend". Het is nu aan president Donald Trump om te beslissen of de nota gepubliceerd zal worden.

Het House Intelligence Committee (HPSCI) stemde maandag om de memo -opgesteld door de Republikeinen- vrij te geven. De Republikeinen stemden allen voor, de Democraten tegen. De memo moet aantonen dat de FBI en het ministerie van Justitie op een onheuse manier de Russische inmenging in de verkiezingen onderzocht hebben. Ze zouden daarbij vooringenomen geweest zijn tegen Trump.

Adam Schiff.
AFP Adam Schiff.

"Enkel grammaticale verbeteringen"
Volgens Schiff zijn er echt "substantiële" en "materiële" veranderingen aangebracht aan de memo vooraleer die naar het Oval Office ging. "Van die aanpassingen zijn de leden van de commissie nooit op de hoogte gebracht. Ze hebben daar geen goedkeuring voor gegeven. Er is dan ook geen geldige reden meer om het Witte Huis het aangepaste document te laten beoordelen."

De woordvoerder van HPSCI-voorzitter Devin Nunes bevestigde aan NBC News dat het document werd aangepast. Maar het ging om grammaticale verbeteringen en twee aanpassingen die de FBI en de Democraten zelf gevraagd hadden, klinkt het. "Het lijkt vooral een bizarre manier om de aandacht af te leiden van de misbruiken die in de memo staan. Hopelijk zal het volk die binnenkort zelf kunnen aanschouwen."

Republikein Devin Nunes.
AFP Republikein Devin Nunes.

FBI
De Democraten zien in de memo een poging van Nunes en de Republikeinen om het werk van speciaal aanklager Robert Mueller in diskrediet te brengen. De Republikeinen vinden dan weer dat het document openbaar gemaakt moet worden "om de transparantie te verzekeren".

Gisteren drukte ook de FBI al zijn "diepe bezorgdheid" uit. "Er is belangrijke informatie weggelaten, waardoor de waarachtigheid van het document in het gedrang komt."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  Dat zij dan op hun beurt het “echte” document ernaast zetten. Simpel toch

 • Gilbert Haelewyn

  zulma terrana, Trump heeft de verkiezingen niet gewonnen door de Clinton mails. Clinton heeft de verkiezingen verloren doordat ze in 4 staten(traditioneel Democraten) geen campagne heeft gevoerd. Ze dacht van die te winnen zonder campagne . Trump heeft in die staten gewonnen, tegen alle verwachting in, en meteen ook de presidentsverkiezingen.

 • zulma terrana

  Normale memo bevat 60 pagina's , deze bevat er 4 . Er is dus heel voorzichtig bekeken wat er allemaal in mocht om het juiste effect te bereiken .En Casteels het was nochtans een release over de Clinton mails door dezelfde FBI (Comey) waardoor Trump de verkiezingen won .Ga u nu voor 1 keer eens wat informeren voor ge hier weer je reinste onzin komt verkopen .

 • Pete Schoonhuys

  Nochtans wordt Trump gezien als de president die zijn volk tegen elkaar opzet. Het is duidelijk dat hier op de fora één iemand is die niet factueel kan zijn dingen en verteld die gedreven zijn door zijn haat tegenover Democraten en een zwarte ex-president.

 • Diane Bernaerts

  Als het niet lukt om Mueller te ontslaan, dan maar proberen de hele FBI in diskrediet te brengen!