London City Airport te koop voor 2 miljard pond

THINKSTOCK
De Londense City Airport, die vluchten van en naar het financiële district in Londen verzorgt, staat te koop. Verwacht wordt dat de luchthaven voor 2 miljard pond (2,86 miljard euro) van eigenaar zal veranderen. Dat meldt de Britse krant Financial Times vandaag.

Het Amerikaanse investeringsfonds Global Infrastructure Partners (GIP), dat 75 procent van de City Airport bezit, heeft adviseurs aangesteld om de luchthaven dit jaar te verkopen, aldus de krant.

"De vraag naar kwalitatieve luchthavens is zeer groot op de markt", aldus directeur transport van GIP Michale McGhee. Oaktree Capital, dat de overige 25 procent van de luchthaven bezit, gaat akkoord met de verkoop, zegt hij nog. GIP bezit ook de luchthavens van London Gatwick en Edinburgh, maar die staan niet te koop.

Het aantal passagiers op de luchthaven is op 10 jaar tijd verdubbeld: van 2 miljoen in 2005 tot naar schatting 4,1 miljoen dit jaar. De luchthaven had het plan opgevat om de terminal uit te breiden en een nieuwe taxibaan aan te leggen, maar dat plan stootte in maart op een veto van de Londense burgemeester Boris Johnson.

GIP kocht de luchthaven in 2006 van de Ierse financierder Dermot Desmond voor zowat 750 miljoen pond (1,07 miljard euro).

Vanop de luchthaven wordt naar Europa, maar ook naar New York gevlogen. Luchtvaartmaatschappij CityJet vliegt vanuit de luchthaven van Antwerpen tot 4 keer per dag naar Londen-City.