Londense politie start onderzoek naar diplomatiek lek van memo’s Britse ambassadeur

De Britse ambassadeur Kim Darroch en president Donald Trump.
AFP De Britse ambassadeur Kim Darroch en president Donald Trump.
De Metropolitan Police in Londen is een onderzoek gestart naar het lek van diplomatieke memo's dat geleid heeft tot het ontslag van de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten. Kim Darroch stapte woensdag op. Volgens hem was het "onmogelijk" om nog aan zijn verplichtingen te voldoen.

Darroch was in de Verenigde Staten onder vuur komen liggen na een reeks gelekte memo's waarin hij de Amerikaanse president Donald Trump "onbeholpen" en "onbekwaam" noemde. De mails lekten uit via de krant Mail on Sunday.

In een reactie liet Trump verstaan dat de VS "geen contacten meer" zouden hebben met de ambassadeur en dat de volgende Britse regering er goed aan zou doen de man te vervangen. Op Twitter noemde Trump hem ook een "heel domme kerel".

De Metropolitan Police onderzoekt nu of er een schending is geweest van de Britse wet op staatsgeheimen. De politie roept de persoon die de memo's heeft gelekt op zichzelf aan te geven bij de autoriteiten.

AFP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jose Van Hauwaert

    Mark Devos. Het is natuurlijk de waarheid maar de reden dat men nu een onderzoek doet omdat het confidentiële mails waren van de ambassadeur aan zijn regering in GB. Iemand heeft die meels gelekt ondanks dat die als vertrouwelijk geregistreerd staan. Als men zom makkelijk confidentiële mails kan lekken moet er ergens een mol in het systeem zitten en dat is uiterst onrustwekkend, net als met de mails tussen Van Dijck, Peetets en dat Suske overigens.

  • Mark De vos

    Waarom daar tijd en geld aan verspelen?!Gewoon omdat de waarheid verteld is.