Londens geweld breidt zich uit naar Birmingham en Liverpool

AP
Na Londen en Birmingham hebben de rellen in Groot-Brittannië zich afgelopen nacht nu ook verplaatst naar Liverpool. De rellen, die twee dagen geleden begonnen nadat de politie in Tottenham een man doodschoot, bleven zaterdag en zondag nog beperkt tot de hoofdstad. Premier Cameron heeft intussen opgeroepen tot spoedoverleg en beloofd een einde te stellen aan het geweld.

In de loop van de nacht hebben jeugdbendes en andere heethoofden opnieuw huizen en auto's in brand gestoken. Er was geweld in acht wijken: van Ealing in het westen tot Hackney in het oosten, van Croydon in het zuiden tot Camden in het noorden.

Slag om Londen
De politie reageerde redelijk terughoudend op de uitbraken van geweld en kreeg - tenminste zoals op televisiebeelden te zien - nauwelijks greep op de situatie. Er zijn in Londen al stemmen opgegaan om het leger in te zetten. Vele burgers eisen een doortastender optreden tegen het geweld. Op verschillende sociaalnetwerksites wordt gewag gemaakt van het instellen van een avondklok. Britse kranten gewagen van een "slag om Londen". Volgens verschillende burgers in de stad heeft het geweld niets meer met politiek te maken en wordt er enkel 'geplunderd om te plunderen'.

In Birmingham heeft de politie al 87 jongeren gearresteerd. Zij sloegen in het centrum van de stad ruiten uit en begonnen te plunderen. Ze zouden ook een politiecommissariaat in brand hebben gestoken.
 
Ook in Liverpool maakt de lokale politie gewag van geweld. Het gaat om jongeren die auto's in brand steken. Een woordvoerder van de ordediensten waarschuwde dat het geweld niet zal worden getolereerd en dat daarvoor al de nodige maatregelen zijn genomen.

334 arrestaties
Het gaat om de ergste rellen in Groot-Brittannië sinds jaren. Scotland Yard kondigde aan 1.700 extra politieagenten te hebben ingezet om de situatie het hoofd te bieden. Sinds het begin van de rellen werden al 334 personen - onder wie een jongen van 11 - opgepakt. De vervroegd uit vakantie teruggekomen Britse premier David Cameron heeft de Nationale Veiligheidsraad deze voormiddag bijeengeroepen. (afp/adb)

GETTY
GETTY
AP