Londen zegt akkoord op: Belgische vissers mogen niet meer voor Britse kust vissen

Een vissersboot vaart voor de kust van de Engelse stad Plymouth.
REUTERS Een vissersboot vaart voor de kust van de Engelse stad Plymouth.
De plannen van de Britse regering om het visserijverdrag op te zeggen, komen niet bepaald als een verrassing voor de Rederscentrale. Voor Emiel Brouckaert, directeur van deze belangenorganisatie van de Vlaamse visserijsector, is het sinds de uitslag van het brexit-referendum duidelijk dat een dergelijke aankondiging er zat aan te komen. Het verdrag verleent schepen uit onder meer België toegang tot een deel van de Britse territoriale wateren. "Het gaat om de helft van onze omzet die zo getroffen kan worden", zegt Brouckaert. "We beseffen dat de visserij niet het belangrijkste thema is in de brexit-onderhandelingen, maar zullen de komende dagen en weken van ons laten horen."

Naar de geest van de Brexit zal Londen dus uit het akkoord stappen. "Dit is een eerste historische stap naar een nieuw nationale visbeleid nu we uit de Europese Unie stappen", verklaarde Michael Gove, minister van Milieu. "Dit betekent dat we voor de eerste keer in 50 jaar zullen kunnen beslissen wie toegang krijgt tot onze wateren."

Het akkoord van 1964, nog voor de Britse toetreding tot de EU in 1973, laat vissers uit Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland en Nederland toe te vissen in de zone tussen 6 en 12 nautische mijl voor elkaars kusten. Het akkoord gaat verder dan de Europese regels, waarbij dit pas mogelijk is vanaf 12 nautische mijl.

Door het akkoord op te zeggen, kunnen vissers uit de vijf andere landen dus niet meer vissen in die zone voor de Britse kust. Anderzijds verliezen de Britse vissers dat recht voor de kust van de vijf andere landen.

"Dit is een klein onderdeel van het hele complexe gegeven dat het Europese visserijbeleid is", aldus Brouckaert. "Het is dan ook heel moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn nu de Britten dit verdrag opzeggen."

Sinds de uitslag van het brexit-referendum heeft de sector over de landsgrenzen heen de handen in elkaar geslagen om het belang van de visserij duidelijk te maken aan de brexit-onderhandelaars. De alliantie telt nu al acht leden, en met Portugal heeft zich onlangs een negende land aangediend.

In een reactie aan onder meer Reuters heeft de Europese Commissie laten weten dat het "nota neemt" van de Britse beslissing. Tegelijk geeft de Commissie aan dat ze van mening is dat het verdrag vervangen werd door de Europese wetgeving.

Europarlementslid voor N-VA Sander Loones zegt dat de Britten het best niet al te hard spelen. De Britse visserijsector is immers sterk afhankelijk van de EU-markt. "Vis vangen is één iets, uw vis verkocht krijgen, is nog iets anders", zegt Loones. "Als de Britten hun vis aan ons willen blijven verkopen, ontketenen ze best geen nieuwe kabeljauw-of makreeloorlog".

Will McCallum van Greenpeace UK hekelde reeds de maatregel bij de Britse omroep BBC. Die alleen zal de problemen van de Britse visserij niet oplossen, klinkt het onder meer. "Een beetje ophef over niets", klinkt het ook, omdat er net als bij de Brexit eerst twee jaar aan onderhandelingen nodig is.