Londen wil Iraanse tanker vrijgeven mits garanties

De Iraanse tanker Grace One zal worden vrijgegeven op voorwaarde dat de lading niet voor Syrië bestemd is.
AP De Iraanse tanker Grace One zal worden vrijgegeven op voorwaarde dat de lading niet voor Syrië bestemd is.
In de Brits-Iraanse strijd omtrent een aan de ketting gelegde Iraanse tanker in Gibraltar, is er vandaag een eerste teken van ontspanning gekomen. De Britse minister van Buitenlandse zaken Jeremy Hunt stelde na een telefoongesprek met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif een vrijgave van de tanker in het vooruitzicht als Iran garandeert dat de lading niet voor Syrië bestemd is.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Sarif heeft Jeremy Hunt naar zeggen van de Britse bewindsman verzekerd dat zijn land het probleem wil oplossen en geen escalatie zoekt. Bevestiging uit Teheran is er nog niet.

Gibraltar in het uiterste zuiden van Spanje is Brits grondgebied. Groot-Brittannië hield daar vorige week samen met de lokale autoriteiten een Iraanse olietanker tegen. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. Het Verenigd Koninkrijk zegt door de nieuwe ontwikkelingen bijzonder verontrust te zijn en roept Iran op de situatie te de-escaleren.

De kapitein en drie andere bemanningsleden werden in hechtenis genomen maar kwamen later op borg weer op vrije voeten.

Teheran heeft tegen de gang van zaken geprotesteerd en vrijgave van het schip geëist. Iran zegt dat de lading niet voor Syrië is bestemd maar geeft niet aan waar ze wel naartoe moet. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Danny De Graeve

    Wat denken die Engelsen wel dat ze zijn, kom laat varen of de hel breekt daar los

  • Luke Vincke

    Britten, de 21ste-eeuwse zeerovers in opdracht van de VS. Schepen kapen in internationale wateren en dan willen "vrijgeven onder garanties". En EG en NAVO blijven oorverdovend stil bij zoveel Anglosaksische arrogantie. Ik wens Iran de atoombom toe want het is blijkbaar de enige garantie voor een land om veilig te zijn voor agressie. Zo zal niemand Noord-Korea durven aanvallen.

  • Paul Boutsen

    Groot gelijk van de Britten. Die fundamentalisten proberen de straat van Hormuz te blokkeren en zo de olietoevoer van de wereld te raken. Trump heeft al een signaal gegeven, de Britten nu! België zal wel geen fregat sturen, want bij een hogere prijs aan de pomp komen er meer inkomsten voor de staat binnen door BTW en accijnzen. En maar afgeven op Trump en Boris Johnson, ze doen tenminste iets om de brandstof betaalbaar te houden, ook voor ons.