Londen vreest derde onrustige nacht door nieuwe rellen

PHOTO_NEWS
Het is al sinds zaterdag erg onrustig in het noorden van Londen. De politie is er massaal op de been om een derde onrustige nacht te vermijden, maar al deze namiddag braken er rellen uit in Hackney. Daarbij werden stenen gegooid naar de politie en de ramen van een winkel werden gebroken.

De rellen zijn slechte reclame voor Londen als organisator van de Olympische Spelen van volgend jaar. De minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, keerde vroeger uit vakantie terug om te overleggen met de Londense politiehoofden. De Britse hoofdstad krijgt sinds zaterdag met zware rellen te kampen, nadat de politie een man in Tottenham had neergeschoten. Een rustige demonstratie ontaardde zaterdagavond in geweld.

Controle
De voorbije twee nachten werden zeker 100 mensen gearresteerd en 35 agenten raakten gewond. Ook vannacht dreigt het geweld aan te houden, want vanmiddag liep het al mis in Hackney. Een man werd er volgens BBC door de politie gecontroleerd en dat was voldoende om het vuur aan de lont te steken. Ongeveer 200 agenten zijn op de been om jongeren in de buurt van Mare Street op afstand te houden. Sommige demonstranten gingen de politielinie met stenen en vuilnisbakken te lijf.

"Gratis dingen"
Jongeren gewapend met stokken leefden zich uit op politiewagens en plunderaars drongen een sportwinkel binnen. Uiteindelijk slaagde de politie erin de menigte uit elkaar te drijven. Britse media meldden in de vooravond ook problemen in Lewisham. De Telegraph publiceerde een berichtje op Blackberry waarin een oproep werd gedaan om vannacht in Oost-Londen toe te slaan. "Als je geld wil verdienen, we gaan er vannacht hard tegenaan in Oost-Londen", klinkt het. "Ik weet niet waarom we hier zo lang mee gewacht hebben. We hebben zeker 200 hongerige mensen nodig. We zijn nog niet blut, maar wie zegt nee tegen gratis dingen."

Sancties
Scotland Yard waarschuwde internetgebruikers dat ze vervolgd kunnen worden voor het plaatsen van dergelijke ophitsende boodschappen. Minister Theresa May liet in een reactie verstaan dat ze geen medelijden zal hebben met de plunderaars. "Dit is pure criminaliteit. We zullen niet mild zijn. Deze mensen moeten aangepakt worden en de gevolgen van hun daden dragen." (gb)

PHOTO_NEWS
 Als je geld wil verdienen, we gaan er vannacht hard tegenaan in Oost-Londen  
Boodschap Blackberry
PHOTO_NEWS
 Dit is pure criminaliteit. We zullen niet mild zijn. Deze mensen moeten aangepakt worden en de gevolgen van hun daden dragen  
Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS