Londen verdedigt zich tegen kritiek van Trump op brexit-overeenkomst

Een foto van Trump en Nigel Farage uit 2016, toen die eerste in volle verkiezingscampagne was.
REUTERS Een foto van Trump en Nigel Farage uit 2016, toen die eerste in volle verkiezingscampagne was.
De diensten van de Britse premier Boris Johnson verdedigen zijn brexit-overeenkomst na kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump. Die laatste zei donderdag dat met de huidige deal het voor de Britten een stuk lastiger wordt om ook een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te sluiten. 

Een woordvoerder van Downing Street verklaarde daarop in een reactie dat de EU-exitovereenkomst waarover Johnson heeft onderhandeld het Verenigd Koninkrijk in staat zou stellen "handelsovereenkomsten over de hele wereld te sluiten die het hele land ten goede zullen komen”.

Trump bekritiseerde de deal donderdag in een radio-interview. Volgens de Amerikaanse president kunnen het VK en de VS veel beter zaken doen met een voor de Britten 'betere' brexitdeal. "Wij willen handel drijven met het VK en zij met ons", aldus Trump. "Maar bepaalde aspecten in de overeenkomst maken dat onmogelijk." Trump wees op onderdelen in de brexitdeal die handel met de VS op bepaalde vlakken uitsluit. Hij noemde dat "belachelijk".


In hetzelfde telefonische interview riep Trump Boris Johnson op om voor de verkiezingen zijn krachten te bundelen met zijn "vriend" Nigel Farage, voor wie de deal die midden oktober in Brussel werd onderhandeld, het Verenigd Koninkrijk te dicht bij de EU houdt. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunter Verleyen

  Misschien kan Boris aan Trump vragen om een onderzoek in te stellen naar Farage anders geen handelsovereenkomst met de US, Trump zal dat zeker doen ,het is zijn manier van werken om concurrentie bij verkiezingen te elimineren

 • oswald billiet

  Trump is zo iemand die voortdurend koud en warm blaast. Heel zeker onbetrouwbaar. Maar niet alleen dat, hij schiet ook in de rug. En dat mocht Boris nu ondervinden.

 • Meert Dominique

  Welke punten/aspecten in de overeenkomst maken dat onmogelijk? Ik vind nergens meer uitleg. Weet iemand iets?

 • Alan Janssen

  Nou mr Trump als u het zo goed weet, kom dan met een waardig voorstel.... aan alleen roepen hebben we niks! Denk dat Boris zich nu ook achter de oren krapt, want was een handelsakkoord met USA niet zijn speerpunt voor een Brexit ?

 • raoul dirckx

  Trump is een pion van Putin.ze willen europa uiteen drijven en heersen.... een voorbeeld van een Russische spion in het witte huis. De Amerikanen zijn blind.