Londen herdenkt aanslagen van vijf jaar geleden

Londen op 7 juli 2005: het doelwit van terroristen
UNKNOWN Londen op 7 juli 2005: het doelwit van terroristen
Londen herdenkt vandaag zijn 9/11. Het is exact vijf jaar geleden dat terroristen toesloegen in de metro en op bussen van Londen. In Hyde Park vindt vandaag een onofficiële herdenking plaats.

In het Londense Hyde Park zullen overlevenden en familieleden van slachtoffers van de ramp vandaag bloemen neerleggen bij de 52 stalen palen die alle doden moeten voorstellen. Premier David Cameron laat er ook een krans in zijn naam neerleggen en op de middag volgt er dan één minuut stilte. De overlevenden van de ramp en vele familieleden van de slachtoffers zijn wel kwaad dat er geen officiële herdenking van de het drama op 7 juli 2005 komt.

Kritiek
"We zeggen niet dat dit elk jaar officieel herdacht moet worden", aldus Graham Foulkes, die zijn 22-jarige zoon in de aanslagen verloor, "Maar voor een vijfde verjaardag verwacht je toch dat de premier op zijn minst zelf zijn krans komt neerleggen. Dit was een aanval op ons land. Als je dan ziet hoe 9/11 in New York op zijn vijfde verjaardag herdacht is, dan kunnen we alleen maar zeggen dat Amerikanen een heel andere mentaliteit hebben. Hier vindt zelfs de burgemeester het niet nodig om aanwezig te zijn."

Thelma Stober, die een deel van haar been verloor door de aanslagen, vroeg aan het Department for Culture, Media and Sport (DCMS) wat zij planden voor de vijfde verjaardag van 7/7. "Ze vertelden ons dat ze niets gingen organiseren omdat er toch al zoveel herdenkingen zouden zijn."

De woordvoerster van het DCMS wil de kritiek weerleggen. "Veel families hebben ons laten weten dat ze na vijf jaar niet meer op de regering rekenen om een herdenking te organiseren. Ze willen hun geliefden liever op hun eigen manier herdenken."

Vrouw van de beroemde foto
Davinia Douglass maakt van deze vijfde verjaardag gebruik om voor de eerste keer sinds de vreselijke aanslagen met haar verhaal naar buiten te komen. Zij was de vrouw op de foto die de hele wereld rondging: een vrouw met een masker van watten die weggeleid wordt door een hulpverlener.

Hoewel de toen 24-jarige Davinia zwaar verbrand was in het aangezicht, zijn artsen erin geslaagd haar vandaag een normaal leven te geven. De littekens van de aanslagen zijn - aan de buitenkant ten minste - niet meer te zien. De vrouw trouwde vorig jaar op Valentijn en zet zich samen met haar dokters in voor slachtoffers van brandwonden.

In shock
"Ik herinner me die dag nog heel goed", aldus Davinia aan The Sun, "Ik had besloten om een half dagje vrijaf te nemen op het werk en was aan het denken dat ik eigenlijk snel op het werk moest toekomen, wou ik alles gedaan krijgen voor de middag. En toen was er plots die luide knal en die vuurbal die links van mij kwam en me helemaal leek te omsingelen om dan weer te verdwijnen. Na de explosie was het eigenlijk heel stil in de wagon. Iedereen was gewoon te geschokt om te roepen."

"In mijn wagon waren de lichten uit door de explosie, maar in de andere wagons brandde er nog licht waardoor er een duisternis hing. Niemand wist wat er gebeurd was. En ik had eigenlijk niet echt pijn, ik zag gewoon minder omdat ik een lens verloren had. Ik liep de hele trein door en ik herinner me dat ik gewonde mensen tegenkwam, maar ik wist niet dat ik zelf ook gewond was. Ik was in shock. Ik weet dat ik iedereen die ik tegenkwam zei dat ik op het werk moest geraken."

Met haar redder Paul Dadge heeft ze geen contact meer. "Door die foto denkt iedereen dat we goede vrienden zijn", aldus Paul, "En dat we bij elkaar op bezoek gaan om thee te drinken. Maar eigenlijk hebben we elkaar maar twee minuten ontmoet." (ka)

UNKNOWN
De vrouw achter de beroemde foto: Davinia Douglass
UNKNOWN De vrouw achter de beroemde foto: Davinia Douglass